středa 11. září 2024

...první mlhavé

 ráno tohoto podzimu.



Takhle bych si to představovala, moje vstávání okolo sedmé hodiny...jako dneska. Ne to posedávání už od šesti nebo i dříve.

Dobrá snídaně, zlaté kiwi tak akorát, zelená jsou pro mne moc štiplavá v puse, jak nemám sliny, víc cítím ostrost a kyselost.


Dneska po obědě jedu k mladým a vedu Simonku do města na flétnu. Při tom se pak zastavím v lékárně. A pojedu domů, vyzvedne jí máma, má dneska dlouhou a bude to tak akorát na vyzvednutí....

Až bude zima/počasí se sněhem....hihihi, mám v plánu skenovat nějaké staré fotky pro Jirku do Obory, aby si je pak nechal vytisknout. Proto jsem se hrabala v tom, co už mám v pc.
Když jsme jeli v pátek na sever, mezi Hradcem Králové, Vysokým Mýtem a Litomyšlí je veliké staveniště D35. Postupuje to, ne že bych to dokázala odhadnout jak rychle, ale jsou už jasné některé úseky. Při té příležitosti jsme se s dcerou bavily o tom, co takové stavby přináší.....Práci pro dost lidí na několik let, to jsem upřednostňovala já. Sice se stavby přesouvají a lidé se mění...Tak jsem si vzpomněla, že i můj dědeček František dělal námezního dělníka*. A že mám nějaké fotky okopírované v pc. Ale né papírové.
* 30.léta 20.století, velká hospodářská krize a nezaměstnanost. Asi nebyl ani ničím vyučený a bral jakoukoliv práci. Babička byla s dětmi doma a šila rukavičky pro nějakou Dobříšskou firmu ???

Ano, píše se rok 1934 a jakási stavba v Holubově ??? a jinde.... Je to 90 let....

Můj dědeček v levém horním rohu v bílé košili a kšandách....



A tady dole pro změnu vpravo s cigárem v puse u kolečka....



Tady s knírkem, v té době populárním, hihihi. Nedokážu odhadnout, kolik mu na fotce je let. Narodil se koncem 19. století, 1896 ??? a zemřel "mladý", rok po mém narození, ještě mu zdaleka nebylo 60. Takže ho znám jen z několika fotek.


Tak a končím historické okénko mojí rodiny.....

Venku je ještě pořád mlha, z té se občas ozývá dunění, jak auta asi něco z korby sesouvají na zem...Stavba pokračuje, rozkopanost města taky... Všude.

Prasklo v ulici nad námi vodovodní potrubí, nás se to nedotklo, zatím voda pořád teče.Psala mi to večer Uršula. Té se to snad taky netýkalo, je kus od toho "za kopcem".


A pak už jen ta předpověď počasí a blížící se záplavy vody ????? Shora i pak zdola....


Bože, jen žádné záplavy...jako byly například v roce 2002 a jindy potom.....

Ústí nad Labem, a pak bylo ještě hůř, most byl úplně pod vodou a na Střekov se procházelo jen přes ten železniční pod Větruší...Ono se to nezdá, protože je město hlavně v kopcích, ale vidět je to na tomto videu z Bohušovic/Labem...jak se voda rozlila a jaké škody natropila....




Tady jsou vidět všechny ty domky nové zástavby pod vodou, voda dosahovala všude, panelákům se nevyhnula.

Tak a pro dnešek bylo historie dost.

Doufám, že nás to mine a bude klid, i když vody není nikdy dost.

Klidný den všem.
💖💗❤💙💚💛💜










 




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a brzy zase na viděnou...

... a už zase je tu

 středa. Včera jsem vedla Simonku na zpívání a dneska pro změnu na nauku k flétně. Tu má ve čtvrtek a půjde s mámou. Ve městě spousta lidí, ...