čtvrtek 19. září 2024

... voda u nás klesla,

 ale jinde ještě ne. Naopak, bude kulminovat....

Včera po obědě jsem jela k mladým. Protože děti ještě nebyly doma ze školy, jela jsem o jednu zasrávku dál a prošla se po okraji Moravy. 

Z jedné strany je mírně zvednutý břeh přirozeně vzniklý, ze strany sídliště je navezený val, asi po první velké povodni/1997? 2002?, kdy se voda dostala až k domům/panelákům a lidi byli odváženi ve člunech...Ta šedá čára je moje, až potud byla ještě předevčírem voda.

Je to vidět i prostým okem, tráva má jinou barvu a mnohde jsou větve. Ta čára je jen na dvou prvních obrázcích. A za tím panelákem, kousek víc vpravo, bydlí mladí.








Řeka normálně teče tam, kde jsou ty stromy "uprostřed".




Slunce včera hodně svítilo, pro mne se suchýma očima to bylo i přes sluneční brýle velmi nepříjemné. Pak už jsem šla k mladým, se Simonkou na nauku do Sokolské ulice a já domů. Ani žádně pocházky a nákupy. Vyzvedla jí dcera cestou z práce.
Ráno vstanu, po ranních rituálech a snídani si sedám k PC, maily, novinky, noviny. A dneska jsem se dočetla o "starých novinkách" v obraně proti prudké povodni.


citace z článku:

Skutečně efektivní technická ochrana jsou podle mě jedině velké suché poldry. Tedy něco jako velké přehrady, které by byly pořád vypuštěné. Je to vlastně zeď v krajině, u ní louky, lesy, malé rybníky. Pokud by krajinou valila velká voda, hráz by se zavřela a upouštěla by jen malé množství vody. Takovýto poldr by měl velký retenční prostor, který by mohl povodeň alespoň částečně zachytit. Kdyby místo Nových Heřmínovů, které jsou plánované jako klasická přehrada, udělali suchý poldr, jednalo by se skutečně o protipovodňové opatření.

Existují už v současnosti na našem území takovéto poldry?

Jeden poldr, který se jmenuje Žichlínek, je na Moravské Sázavě. Má kapacitu osm milionů kubíků a je poměrně nový. V Polsku pak mají obrovský suchý poldr na Odře, který má kapacitu sto osmdesát milionů kubíků, což je v podstatě stejný objem, jako má Slapská přehrada.

Konec citace.
 A tady jen malý důkaz toho, že to jde a zapadá to i do krajiny. Mám takový pocit, že jsem si jednou při cestě vlakem kdesi ???? všimla právě tohoto zvláštního zastavění v přírodě. Jen si nedovedu vybavit, kde to bylo. Ale připadalo mi to divné, když tam není žádní voda. Hráz bez vody či rybníka....


Snídám a čekám na pána z firmy, přijde namontovat dvě zbývající maličkosti k rekonstrukci a slíbil mi udělat prahy mezi pokoji.


Klidný den všem.
💖💗❤💙💚💛💜



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a brzy zase na viděnou...

.. a protože

 v bytě snad za chvíli budou řemeslníci, sedám k PC a budu maličko surfovat.... Venku bylo zataženo vysokou frontou mraků, ale když jsem vst...