pondělí 22. března 2021

...začátek týdne,

 plánování CO a KDY.

Oprava ventilu ve vodovodním systému WC ve zdi dopadla, díky našemu milému, ochotnému a šikovnému zeti, dobře a rychle. Takže jsem mohla ještě včera odpoledne uklidit a srovnat všechno, co muselo pryč z naší malé soukromé místnosti.... nebo se nakapalo a pošpinilo okolo. Díky Zbyňku za superrychlou práci...Jsi naše 1 s *.

Takže naše dnešní ráno proběhlo jako obvykle, v pravidelném RYTMU, podle www.mamami.cz neříkám RUTINA.

Moje ranní hygiena, čekání u pc nebo čtení až vstane i pan Há. Zatím co on jde na své ranní rituály.....hihihi....já vyvětrám a ustelu v ložnici. Potom jeho svačina a moje káva. Dopoledne proběhne podle toho, co je za den. Když vařím, chystám a čistím zeleninu, na pracovní desce si připravím všechny ingredience k příslušnému vaření a udělám si v hlavě časový plán.

Když jen ohřívám druhou polovinu jídla z předchozího dne nebo z mrazáku, tak se zase věnuji prádlu, výměně ručníků a utěrek / pátek / a jejich praní. Věšení mokrého, pak druhý den  uklízení a srovnávání na příslušná místa.

Potom chvíle "osobního" volna, čtu si, píšu blog, vyřizuji si svou malou administrativu, vymýšlím a připravuji třeba šití, pletu....Samozřejmě mluvím s panem Há, koukám s ním na sport apod.

Potom vařím.

Po obědě spláchnu nádobí, naplním myčku, utřu stoly apod. práce v kuchyni. Nádobí uklízím do myčky hned, nejen po obědě a večeři, ale i průběžně. Jak říkají mámami.cz, nejlepší je nic neodkládat. Takže, když jdu spát, nemám nikde žádné použité nádobí, mimo mé sklenice na vodu na "noční pití". A prázdný dřez. Máme malý, kulatý, stačí opravdu jen na nejnutnější oplachování...

Proto mne zaujalo toto video. Severské. Pro změnu, hihihi.

Má v kuchyni v domě nádherný veliký "farmářský" dřez a uchvátila mne i kovová mřížka na jeho dně. Prostě krása velké kuchyně v domě.

Pak mě zaujalo taky její mytí koupelny popelem z krbu. Ekologické, bez chemických přípravků. Budu se muset podívat na víc jejích videí a něco podobného a "zdravého" okoukat. I když, ten popel už ne.....


Nebudu popisovat, co ještě ve videu je, koho to zajímá, koukne na něj....

Taky jsem si teď vzpomněla, že jsem nedávno na některém svém oblíbeném videu viděla "vychytávku". Vodu z namočení a mytí rýže slila dívka do nádoby, přidala trochu roztoku s alkoholem a použila na mytí oken. Já si tedy vzpomněla na kdysi podobný trik, myla jsem okna vodou, do které jsem přidala lžíci škrobu. A pak jen hadrem a stěrkou, žádná Okena apod. Škrob pomáhá udělat na okně slaboučký film, na který se potom nedokáží tolik přilepit smítka, pyl a prach. Taky jsem dlouho žádný přípravek na okna nepoužívala. Až minule jsem si koupila něco v DM kvůli sklům na skříňkách v pokoji. Prostě jsem na tenhle trik se škrobem nějak zapomněla. A voda z namáčení rýže je taky škrobová.....a ještě se šetří voda.

Podle časového plánu jdu už dneska vařit.  Tedy, zapnula jsem plyn pod hrncem, kde se na páře budou vařit dvě velké sladké brambory / batáty /. K tomu dneska dělám dušenou zeleninu, několik posledních mrkviček, tři brukvičky české kulaté, cuketa, bok choy=brukev čínská, červená paprika, čili paprička, cibule, česnek a kousek zázvoru. Než dám zeleninu na pánev, osmažím na ní tofu. Takže dneska vegetariánský oběd, hihihi.
A právě, než jsem napsala všechno co vařím, se mi začala voda v hrnci vařit, stáhla jsem plyn a uvařenost batát budu průběžně kontrolovat pomocí špejle....Dávám jim, podle baculatosti, 50 minut. Minule jsem to neodhadla a obědvali jsme ne ve 12, ale o 15 minut později.
Jdu.

Popadává sníh....ale na zemi nic nezůstává. Chvílemi je slunce.



Klidný den a zdraví všem.
💗💙💚💛💜





1 komentář:

  1. Já mám okna umytá raz dva. Koupila jsem si totiž čistič oken Karcher , a to je skvělá věcička. Máme na domě velká okna a do jejich mytí se mi nikdy nechtělo, ale teď to už není taková práce. Stejně je ale myju jenom 2x za rok :-D .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a brzy zase na viděnou...

...byla jsem zvědavá,

 jak můj oblíbený autor historických románů  Vlastimil Vondruška  píše o současnosti a budoucnosti....Tak jsem si koupila knížku/elektonicko...