pondělí 23. srpna 2021

...nemám slov,

 přestože jsem se zařekla, že politiky a pandemie zde bude minimum, dneska mi to nedá....

Kde je pravda ?

Publikováno 20.8.2021 

https://www.forum24.cz/darek-od-prezidenta-jeho-ruskym-pratelum-nevysel/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context&dop_req_id=yngyunuW2iT-202108230736&dop_id=13109589

Dárek od prezidenta jeho ruským přátelům nevyšel

Prezident Miloš Zeman (ČTK)

Prezident Miloš Zeman | FOTO: ČTK

Nedávno jsem s údivem četla rozhovor prezidenta Zemana pro PL, kde uvedl, že ho premiér naštval, když pověřil plk. Koudelku vedením BIS, nicméně z jeho vystoupení je na první pohled patrné, že se přímo zalyká zlobou. Možná chtěl dát svým ruským přátelům k výročí okupace Československa 21. srpna dárek, konec ředitele BIS, který už léta úspěšně bojuje proti aktivitám ruských zpravodajských služeb u nás, a zase to nevyšlo.

Je důležité, že jsme v této otázce byli v rámci demokratické opozice jednotní, a i po našem nátlaku premiér Babiš ustoupil a alespoň plk. Koudelku pověřil řízením BIS. Standardním postupem, který by zajišťoval dlouhodobou stabilitu této služby, však mělo být řádné jmenování plk. Koudelky ředitelem na dalších pět let.

Týdeník FORUM | FOTO: FORUM 24 (FORUM 24)

Prezident opět přišel s obviněními služby, která jsou nekonkrétní a nejasná. Zažili jsme to už loni, kdy také v jednom ze svých rozhovorů uvedl, že má materiály dokazující nekompetentnost ředitele BIS. Jako poslankyně vím, že sám ředitel BIS tyto materiály předal Stálé sněmovní komisi pro kontrolu BIS k prověření a ta je smetla ze stolu jako nepravdivé.

Prezident opakovaně prohlašuje, že se BIS nevěnuje ochraně významných ekonomických zájmů země, ale předseda Stálé sněmovní komise loni po projednání tajné výroční zprávy služby veřejně prohlásil, že právě této oblasti se BIS věnuje nejvíce, tedy prezident znovu neříká pravdu. No ostatně nemůžeme se příliš divit, prezident Zeman je přece soudem usvědčený lhář.

Prezident, stejně jako každý občan ČR, se může obrátit na Stálou sněmovní komisi pro kontrolu BIS se svými výhradami a je to určitě daleko vhodnější cesta než službu veřejně a bez důkazů osočovat. A navíc lze dodat, že není žádného důvodu pro to, aby i ústavní činitelé nebyli prověřováni BIS či vyšetřováni policií v rámci jejich zákonné působnosti, porušují-li zákon. Naopak je to třeba pro očistu naší společnosti. Všechny instituce musí přistupovat stejně ke všem občanům, bez ohledu na to, jakou pozici zastávají.

Prezident Miloš Zeman  (ČTK)

Nicméně prezident se na Stálou sněmovní komisi neobrátil, nejde mu totiž o pravdu, ostatně sám nejspíše ví, že ji nemá, ale je veden především nenávistí. Služba totiž opakovaně zhatila jeho plány. Vzpomeňme kauzu novičok, kdy prezident tvrdil, že se na našem území tato otravná bojová látka vyrábí, a BIS řekla, že ne. Dnes všichni víme, že měla pravdu. BIS a NUKIB dlouhodobě varovaly před technologiemi čínské firmy Huawei, prezident tvrdil opak, dnes se na těchto rizicích shodují mnohé evropské i mimoevropské země, tedy BIS a NUKIB měly pravdu. BIS dlouhodobě varovala před aktivitami ruských zpravodajských služeb na našem území, prezident tato tvrzení zásadně zpochybňoval, než BIS a NCOZ odhalily teroristický útok ruské zpravodajské služby GRU ve Vrběticích, při kterém zemřeli dva nevinní otcové rodin a došlo k miliardovým škodám, tedy BIS měla opět pravdu, a takto bych mohla pokračovat. Navíc BIS a celá expertní skupina varovaly před riziky spojenými s připuštěním zájemců z Ruska a Číny do soutěže o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, prezident byl proti. Nakonec zvítězila odpovědnost a Rusko ani Čína se soutěže nezúčastní, tedy BIS bylo znovu dáno za pravdu.

A v tom vlastně tkví celá podstata problému, jak už to tak obvykle bývá, je vlastně jednoduchá. Je to prezidentova ješitnost a nenávist, díky kterým se chce pomstít plk. Koudelkovi, který se postavil jeho snahám obrátit Českou republiku směrem na východ. Tuto svoji pomstychtivost prezident Zeman ani neskrývá, když říká, že je jedno, kdo bude stát v čele BIS, hlavně že to nebude Koudelka. A za tím účelem neváhá destabilizovat nejdůležitější českou zpravodajskou službu v době zvýšeného rizika teroristických útoků po pádu Afghánistánu, ohrozit pověst naší země před spojenci i bezpečnost občanů České republiky.

Snahou všech demokratických stran by mělo být po příštích volbách prezidentovi v této zavrženíhodné hře zabránit jednou provždy.

Autorka je poslankyní za TOP 09.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a brzy zase na viděnou...

...byla jsem zvědavá,

 jak můj oblíbený autor historických románů  Vlastimil Vondruška  píše o současnosti a budoucnosti....Tak jsem si koupila knížku/elektonicko...