čtvrtek 4. července 2024

...slezina, minislezina,

 toxikologických důchodek z Ústí nad Labem v Olomouci byla moc fajn. Probraly jsme doopravdy kdeco a podrbaly o všem a všech....

Cestou domů=na autobus, jsem si vyfotila jeden z mnoha mladých stromů podél ulice. Olomouc má  takových alejí a alejek spoustu, hodně lípy, růžové kaštany, sakury a tady je to pro změnu celou Jílovou  ulici alej ze stromků svitel latnatý. Až nahoru na Okružní ulici. Je to nedaleko Parku malého prince.

Donesla jsem Uršule na ochutnání kimči z rajčat, recept, který jsem objevila včera dopoledne na YT videu u Nyangsoop, mimochodem, má krásnou kočku=kocour ???


Výsledek mého snažení, koukám, že foceno křivě a ani ostrost není bůhvíjaká....


Recept jednoduchý:
rajčata na měsíčky
 cibule na měsíčky
1-2 cibulky s natí třeba šikmo pro efekt
2 lžíce= PL papriky na kimči
1 PL cukr
1 PL rybí omáčka
1 PL ocet
2 PL švestkový sirup
sezamový olej
sezamová semínka

Pálivé, sladké, slané, udělala jsem v misce dvojnásobný nálev. Dneska si dám k obědu smaženou jasmínovou rýži s petrželkou a to kimči.
Ona má v receptu ještě umělé sladidlo alluloza, ale podle mne je to zbytečné, asi víc sladké. Pro pana Há bych vynechala cukr a dala lžíci stévie =sladidlo.

V noci bylo venku pěkně chladno, ráno zamračeno a hodinku pršelo. Teď se maličko vyjasňuje.




Maličko jsem luxovala a vytírala,  ještě utřu prach a zítra to samé v ložnici a pokojíku. Zítra je vlastně státní svátek, i v sobotu. Takže bude v domě ještě větší ticho než obvykle.
Psalo mi několik kamarádek, jak vyplnit čas, kterého teď mám spoustu....procházky, malé nákupy, minivýlety, ve školním roce víc vnoučata a jejich aktivity... Uvidím, jak to všechno budu zvládat... Já ještě ruční práce a čtení.
.Díky za účast, soucit a rady, děvčata moje...

Klidný den všem.
A zdraví.
💖💗❤💙💚💛💜





středa 3. července 2024

...slíbila jsem dceři,

 že budu aktivní a pokud možno i pozitivní....

Ráno jsem se sama od sebe probudila ve 3,35, to mi totiž večer napsala dcera, že budou vstávat na cestu...Vypila jsem hrnek mléka a spala do sedmi.

Před chvílí jsem se vrátila z lékárny a malého nákupu u vietnamců. Čtvrtku chleba, korejskou polévku, cibulku s natí, mimochodem krásnou a čerstvou. Prošla jsem se ulicemi, protože nestačí, že nám opravují podchod pod Brněnskou ulicí/měsíc ???. A půl roku nebudou jezdit tramvaje, takže bus a přestupy....tak ještě rozkopali dvě ulice u našeho domu cca taky na 5 týdnů. Asi plyn a budou opravovat chodníky a průjezd. Je to tady hrozné, lidi parkují, kde se dá i nemá...

Musela jsem se smát, dcera psala, že zatím jejich cesta vypadá jako návštěva v ZOO.

....čáp na odpočívadle za Vídní.....


...kobylka/cikáda ?? zase pro změnu u Štýrského Hradce.....


Ale jsou, zatím, vysmátí.....


Moji milí. Byli u mě včera přes oběd. Přivezli mi nádherný brambořík.
Nejdříve byl na stole v kuchyni, ale tam nejsem většinu dne, tak jsem si ho ráno dala do pokoje.



Když odjeli domů dobalit a jít brzy spát...tak jsem na chvíli propadla depresi, jak přežiju těch 7 dní sama domááááá...
Ale bojovala jsem, honem jsem vymyslela práci, pletení dalšího trička.




Původně jsem začala jiné triko a z jiné příze, ale nějak se mi to nelíbilo, drhlo mi to mezi prsty a připadalo mi to díravé...tak jsem to uložila do začatých na druhou kolej.
Toto je směs Cotton Bambulino/60% bavlna,30% viskoza a 10% len/ od firmy Schachenmayr a mám jí od E-shop: www.alliobchod.cz . Ta hnědá je ITO Kinu z eshopu Vlněných sester. 

Takže jsem zklidnila nervy pletením, pak jsem koukala na Netflixu na film a šla před půlnocí spát.

Odpolednu jedu k Uršule na slezinu toxikologických důchodek, v Ústí měly 18.6., ale sešlo se jich málo. My budeme mít 100% účast, ona a já. Trochu si vylít srdce/já možná i poplakat....vyslechnout novinky od ní, o narozeninách jejího pravnoučka/1 rok...atd. atd.

Klidný den všem.
A zdraví....
💖💗❤💙💚💛💜










pondělí 1. července 2024

...včera večer

 zase byly pěkné bouřky, kdesi nedaleko. Dneska jsem četla a viděla i v TV něco málo o obci Šišma na přerovsku. To je kousek od nás při pohledu z balkonu vlevo... Taky tam tedy včera šly mračouny. V Olomouci byl té bouře "kraj", ale stačilo to. Foukal tak strašný vítr, zase jsem se bála ulámání horních větví stromu naproti balkonu....Ale vydržel....


Šla jsem dneska ráno s odpadky a na louce okolo domů je spousta ulámaných mladých konců větví. Opravdu hodně.
Dopoledne bylo pod mrakem, teď chvílemi vykukuje slunce a zase fouká. Míň.
Psala mi Uršula, jdu k ní ve středu na chvíli pokecat, mladí brzy ráno jedou na týden do Chorvatska a tak abych měla "lidský"styk....
No a pak mi volala dcera, že zítra přijedou na oběd a rozloučit se na těch 7 dní.
Takže tak.

Dneska jsem si připravovala léky/včera večer jsem zapomněla.... a dva mi docházejí, volala jsem paní doktorce o recepty. A aby neměla na potvoru zrovna dovolenou...Tak jsem jí řekla i o panu Há a chvíli jsme povídaly.

Taky jsem dopletla tričko pro dceru v olivové barvě. A zapošila cancourky a lehce napařila a vyhladila, neprala jsem ho.


Jinak nic moc, nevařím, mám zbytky z neděle, zítra něco s dcerou uvaříme, něco lehkého...A pak mám v lednici spoustu zeleniny a uvařenou rýži. Tak uvidím, na co budu mít chuť další dny.

Koukala jsem na oblíbené blogy, evulekotule ze Světu vstříc jede s celou rodinkou na Island. No, kousek poplavou na trajektu.

Mladí jsou s dětmi na dopravním hřišti, využívají trochu nižší teploty.



No a to jsou poslední novinky ode mne.

Koukala jsem na oblíbená videa na YT, Hamimommy v Koreji v novém domě vařila pro sebe i přátele, plný stůl dobrůtek a žádné maso.


A "divoká dívka" zase pro změnu spousta letních receptů, zelenina, maso, taky vždycky plný čínský stůl.... Video je hodně dlouhé, myslím, že je sestříhané a složené z minulých let ??? A já dneska viděla zatím jen recepty ze žlutých dýní a maxi  dýně ??? cukety ???? a zbytek dokoukám po kouskách, jak budu mít náladu.
Na nás nezvyklé sušení tenkých plátku té druhé dýně, a jiné zpracování zeleniny, než jsme zvyklí.


Hezký a klidný první červencový týden všem.
💖💗❤💙💚💛💜













...slezina, minislezina,

 toxikologických důchodek z Ústí nad Labem v Olomouci byla moc fajn. Probraly jsme doopravdy kdeco a podrbaly o všem a všech.... Cestou domů...