pondělí 21. října 2019

...s pondělkem

se snažím nastartovat svou energii, abych si tu pak nemusela ztěžovat, že nic nedělám....hihihi.
Ráno jsem vstala, venku je pošmourno a mlha, chladno...
Poklidila jsem byt, vytřela podlahy a vyfotila pár fotek.
Budu vařit i na zítra, potřebuju zajet na domek a k mamince Toničce.

Pan Há má, vzhledem ke své povaze a věku, pomalejší ranní rozjezd, tak mu nechávám volné pole působnosti v bytě...A sedla jsem si k PC.

Koukám, že má oblíbená Číňanka má nové video.
Dneska pěkné, minule bylo takové propagační....Myslím, že bylo poplatné tomu, že Čína slavila výročí své socialistické republiky. A protože jsou rádi za sledovanost podobných POVOLENÝCH videjíček na YT, musela se zviditelnit na "besedě" s mládeží. Nojo no, to my starší známe, trocha té manipulace s lidmi.
Ale TOHLE je už zase pěkné, šikovné zaplétání papriček do copů na sušení, sečuánský pepř přímo z keře na dvorku, kuchání a porcování ryby jinak, než to znám u nás, vaření v páře, zalévání koření na jídle horkým olejem, aby se rozvinula vůně i chuť.
K tomu porcování. Je zajímavé, jaké jsou krajové i národnostní zvyky porcování / bourání / masa. ............Můj šéf v práci vždycky obdivoval velké stejky v cizích receptech / a restauracích v cizině /. A u toho nevnímal, že naši řezníci maso jinak bourají, takže jsou ty "tvary" a velikosti jiné......
Zpátky k videu.
Smažení směsi koření v oleji, potom vyjmutí a vaření v ochuceném oleji je taky jiný zvyk než u nás. To je často vidět i ve francouzské nebo italské kuchyni s česnekem, který se nechá opéct a vyjme se. Já jsem zvyklá všechno koření i zeleninu nechávat v jídle. Většinou.



A ještě jeden detail mě zaujal. Protože jsem s dětmi minulý týden prochodila i místa, kam normálně nejdu, viděla jsem krásně upravenou "zahrádku" u paneláku. 
Okolo schodiště bylo tolik  nesmrtelného laskavce, že i ten paneláček vypadal přitažlivě...


Zrovna svítilo sluníčko, bylo to rozzářené a svěží. Tohle je jen ilustrační foto z internetu, bylo to v kopci a já se chystala na horské stoupání a měla jiné myšlenky než focení.
Tak, povídání k videu mě vyčerpalo....hihihi.
Půjdu si uvařit kávičku a budu pokračovat...

Hezké dopoledne všem.
💗💙💚💛💜


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a brzy zase na viděnou...

...to bude na

 dlouhé lokte, ta moje léčba zlomených žeber. Vysadila jsem léky proti bolesti, no, zatím nic moc, ale žiju. Pořád spím v polosedě a nesmím ...