sobota 20. listopadu 2021

.. a dokolečka, dokola....

 https://cnn.iprima.cz/zijeme-jako-by-se-nic-nedelo-opatreni-nefunguji-mrtvych-bude-pribyvat-varuje-drazan-51512

Žijeme, jako by se nic nedělo, opatření nefungují. Mrtvých bude přibývat, varuje Dražan

  • Téma: Koronavirus 
  •  
  • Monika Kabourková 
  •  
  • 20. listopadu 2021 17:08
  • Vakcinolog Daniel Dražan si ve vysílání CNN Prima NEWS postěžoval, že lidé v současnosti nedodržují vládní opatření. „My nyní žijeme, jako by se nic nedělo, jako by byl rok 2019. Dá se říct, že téměř žádná opatření nefungují,“ zdůraznil Dražan. Podotkl, že i když se vlna pandemie otočí a začne klesat, hospitalizovaných a obětí bude přibývat.

    Za pátek přibylo rekordní množství nových případů nákazy covidem – téměř 23 tisíc. „Jednoho dne se vlna zlomí a otočí se dolů. Nelze však říci, na jak vysokých číslech se to zastaví. Bohužel si musíme uvědomit, že z počtu, který dnes zachytíme, určitá část lidí s odstupem týdne nebo dvou skončí v nemocnici a část z nich zemře,“ okomentoval statistiku Dražan. Podle něj je potřeba počítat s tím, že pandemie má určitou setrvačnost.

    „Ve chvíli, kdy se vlna otočí dolů, stále bude přibývat hospitalizovaných a obětí. To je velký problém,“ pokračoval. Vláda kvůli stoupajícím číslům od pondělí 22. listopadu zavádí nová protiepidemická opatření. Dražan je však k jejich uvedení do praxe skeptický. „Nyní je velmi těžké vlnu zabrzdit nějakými opatřeními. Zejména těmi, která se týkají testování. Ta nemají sílu,“ řekl Dražan.

    Dodal, že nová opatření nebudou úplně účinná. „Je třeba si uvědomit, že opatření fungují, jen když se dodržují. My ale nyní žijeme, jako by se nic nedělo, jako by byl rok 2019. Dá se říct, že téměř žádná opatření nefungují. Když je ale nebudeme dodržovat, nepomohou nám a jsou zbytečná,“ zdůraznil. Na dotaz, jaká opatření by podle něj pomohla, upozornil, že není epidemiolog ani politik.

    „Nebudu říkat, jaká opatření by měla být zavedena. Vlnu však nezastavíme jinak než tím, že omezíme počty kontaktů a ve všech vnitřních prostorách budeme nosit respirátory, což se neděje,“ řekl. Podle něj by situaci velmi pomohlo i to, kdyby se společnost co nejrychleji proočkovala. „Pokud to dělat nebudeme, nezbyde nám nic jiného než se opět zavřít. Pokud to uděláme, až když nám dojdou místa v nemocnicích, což může nastat v řádech týdnů, bude opět pozdě,“ uzavřel Dražan.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a brzy zase na viděnou...

...chvíle klidu

 před příjezdem dcery s vnukem. Nebudu o víkendu sama..... Dopletla jsem včera  přízový svetřík  Peacock Tee , ale budu ještě připlétat cca ...