neděle 6. března 2022

...klidné nedělní dopoledne,

 spíše tedy ráno. Naše vnoučata jsou ranní ptáčci, 6 hodin pro ně není "brzo". Teď jsem jim udělala snídani, povolila hry na tabletu/tabletech.....Pan Há posnídal a šel se dospat.

V pátek jsem byla vyzvednout Simi po obědě, odpoledne bylo fajn, jen pak byla kňouravá, čekala, až táta přiveze i Ondru a trochu se to časově posunulo....Takže byla plačtivá a chtěla maminku....chjo.

Ale s Ondrou se uklidnila a včerejšek jsme si užili v klidu a míru/rodinném. Ten světový mě děsí......

Po obědě jsme s dětmi objeli autobusem celé město až ke kapličce.... Ještě jsem tímto busem nejela dál než k Uršule, tak jsem koukala, kudy dál jede. Tuhle cestu jsem měla naplánovanou s panem Há, ale ještě na ní nedošlo, jeho nohy, pandemie apod. A i ta cesta busem byla pro děti povyražením. Protože město staví další tramvajovou trať okolo Billy/Povel. Takže nás bus dovezl až k našemu cíli. Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie na Povelu.

http://novesady.eu/historie/


obr. z netu

A naše jarní pohledy.



Tohle já od nás ze severu neznám. Komunisti v Ústí/L zvolili velmi ateistický přístup k architektuře, nikde žádné kaple, křížky, co mohli, to srovnali se zemí....
Já byla třeba před ukončením základní školy se spolužáky a mladou učitelkou na "výletě" právě na Nakléřově. Jednou z radostí tohoto víkendu byla i noční stezka odvahy právě na kopeček s kostelem a hřbitovem. Nezapomenutelné, hihihi. Pro puberťáka.



Celé toto místo/ Nakléřov bylo prodchnuto historií a ta vzala za své po zbourání kostela. Je tam jen kříž....
Asi to bylo zaviněno i vlnou přistěhovalectví po II.sv.válce. Mladí lidé, k náboženství vlažní a pak taky vůdčí komunisti, kteří chtěli přeci pro lidi to nejlepší, minulost neminulost, historie nehistorie.
Všude ve světě si místní historie váží, ale v tomhle bodu to tedy v Ústí dost posr..i.

A nejen v okolí se to měnilo, i v městě samém...https://www.usti-aussig.net/stavby/karta/nazev/37-kaple-navstiveni-panny-marie

A takhle bych mohla pokračovat dál a dál....

Tady, v Olomouci, se to pokomunističťování nedařilo tak dobře, díky za to..... I když se určitě mnozí lidé snažili....Kaple mezi sídlišti a domy, sochy svatých na nejméně očekávaném místě/všechno léta udržované zůstalo.
😁
Domu jsme šli pěšky, kus dokonce i přes pole. Ale i z toho už ukusuje nová zástavba, ať už panelových domů/netradičních nebo rodinných domků.

Bylo pod mrakem, docela dost foukalo. Ráno bylo všude bílo, maličko nasněženo, ale během dopoledne to zmizelo, doslova. V dáli je žlutý vysoký dům, tam jsme se vraceli.



Potom doma pohádky, Simi nechtěla nic tvořit, tak jen pasivní zábava. Koupila jsem jim nějaké časopisy, tak měly co dělat.

A aby tady nechybělo nějaké video, recepty apod., jedno čínské, tentokrát s houbami, které jsou asi smrži ???


Za chvíli půjdu chystat maso na oběd, rozlítaní španělští ptáčci s rýží a polévka. Jako moučník další buchta se strouhanými jablky, tentokrát s perníkovým práškem do pečiva. A jahody, které jsme včera koupili v Bille. Cestou od kapličky.

Klidný den a víru v dobro všem.
A zdraví....
💗💙💚💛💜














Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a brzy zase na viděnou...

...byla jsem zvědavá,

 jak můj oblíbený autor historických románů  Vlastimil Vondruška  píše o současnosti a budoucnosti....Tak jsem si koupila knížku/elektonicko...