středa 18. září 2019

...fouká, fouká....

Jojo, fouká vítr z hor. Nebe je značně proměnlivé, ale co okolo nás není, že.

Všude plno práce, obec Tisá začala dělat chodníky a nové zastávky autobusu v centrální, tj. nejstarší, části ...Za pěkného zmatku a 20 km rychlosti pro vozidla. Ale, už to za chvíli bude...Zastávka Tisá rozcestí Sněžník směrem do Libouchce / potažmo Ústí/L / bude posunutá o 60 m níž, aby autobus nestavěl v prostředku křižovatky, asi. Pro starší obyvatele je to trochu nepochopitelné  narušení jejich komfortní zóny. Bylo to tak léta letoucí....Jde o pár metrů, ale....hihihi.

...tady byla, ale už nebude....


...bude tady pod "Krňákovými".....pěkně vyvedená ze silnice, ještě nestojí čekárna, ale u nižší, další,  zastávky už jo....


..a nám se zúží vjezd na hlavní silnici kousky chodníku....tady končí....a k nám 200 m


Slunečný den na cestu na hřbitov, zalití kytek, zapálení svíček, bylo Ludmily....
Kříž z roku 1885. Staré německé hrobky....Hřbitov pod skalami....Spousta volné plochy po stařičkých zborcených hrobech, ale ještě jich tu dost zbývá, těch z let 19. století. Obec se stará příkladně.


A cesta ze hřbitova, schody  směrem do skal.....
Plná parkoviště a to bylo okolo deváté hodiny dopoledne.


Místo moderního obchůdku a hospody byla fara, socha císaře, teď je tu veřejný pramen pro žíznivé turisty.... Kovová věc vedle pravého zadního blatníku auta...Takový zdobný hydrant s kohoutky.


Minulý víkend jsem taky byla na slezině 50 let po ukončení základní školy....
Letos přijel i Viktor Č. ze "západního" Německa / hihihi, to bylo tenkrát..../, kam se legálně vystěhoval s rodiči ještě před rokem 1968. Tentokrát chyběly dvě dívky, co s rodiči odešly stejným směrem. Jedna legálně, druhá v roce 1968, ale kořeny a příbuzné v Německu měla taky. To byly osudy sudetských Němců, kteří směli po roce 1945 zůstat v Tisé, protože je bylo potřeba jako mistry v továrnách, které zůstaly po Němcích odsunutých... Někteří dožili tady v Česku /třeba Sýkorovi, Pavlíkovi.../, jiní dodatečně požádali o vystěhování. A uspěli. A někteří utekli, že. Když to jinak nešlo.
Ale my se po roce 1989 scházíme všichni, my i oni.....
V Tisé jako takové bydlí jen tři z nás, část v Ústí, pak další i ve větší dálce, třeba Zina Kolín apod.

Tak, toto je "tvrdé jádro" naší devítky /1969/..po 50ti letech, hihihi.


Včera jsem dostala mail od Diany, v říjnu mě čeká setkání po stejné době /50/ ale pro změnu od nástupu na střední školu.....Bohužel už jen "holky", jediný chlap, doktor z hor, nám letos odešel....

Tak a jdu pokontrolovat pana Há, nějak mi poslední dva dny marodí... Kašle, kašle, smrká, už toho má plné zuby. Ale bude líp....
Taky nás trochu oddělal včerejší hon na houby v lese, bylo slunce, ale tráva mokrá a studená jako námraza.
Ale za to jsme dneska měli houbovou omáčku a večer si uděláme, ještě jednou, smaženici. Houby v Tisé sotva začaly růst a už jsou chladné noci. A bude jich konec.

Tak.
Hezký večer všem.
Je středa.....
💗💙💚💛💜



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a brzy zase na viděnou...

...hezké Velikonoce všem....

*obr. z Pinterestu