alespoň pro mne. Mladí si přijeli pro Simonku a jeli za druhou babi na chatu. Přijedou zítra na oběd, potom něco málo vystěhujeme před rekonstrukcí. A příštích 14 dní budu u nich. Tedy, uvidíme, jak to pánovi K. půjde od ruky.
Ano, já dost času trávím "na sítích". Dokud byl se mnou pan Há, byl to pro mne můj čas, kdy on taky dělal to své, četl si, koukal na sport, pospával... A já objevovala svět a exotické vaření, četla o filmech, knihách atd. atd. Teď, když jsem tu sama, tak to maličko mění náplň mých dní. Už se nemusím o nikoho starat, co si udělám a kdy si to udělám, je jen na mně. Bohužel....Musím si zvykat. A na sítích jsem maličko víc. Výdycky, když se mi udělá těžko....jdu něco číst nebo se dívat.
Takže budu, podle svého zdraví, víc času věnovat i vnoučatům ??? Nějakým výletům s nimi všemi ??? Jednou za čas s nimi na víkend na chatu ??? Jak říká Uršula, není to lehké období, ale "ty to zvládneš"....
Tak například mám předsevzetí, že už nikdy nebudu dělat zavařeniny. Pan Há miloval chleba s džemem, nejvíc meruňkovým, ach ne Milado, nech toho...Ale tím jsem chtěla říct, že pokud něco nebude chtít dělat dcera, tak už se mi ta práce s tím nevyplatí. Tu sklenku dětem na palačinky nebo lívance vždycky koupím...Něco jiného je ale zpracovávání své úrody. To je potom něco jiného.
Proto sem dám video, až to druhé !!! z Japonska, kde mladí koupili dům v Naganu, mají zahradu, ale protože cestují i s obytným autem/druhý blog https://www.youtube.com/@LeavesDiary88 po krásách Japonska/, se zahradou to nehrotí.
Dneska jsem se dočetla ve zprávách, že bylo v Japonsku zemětřesení přes 7 stupňů...doufám, že jsou OK. Protože dneska taky dali na YT nové video z minulého víkendu. Zase byli na cestách a strašně jim tam pršelo a bouřilo.
Pozor, tentokrát je video opravdu dlouhé.
No a o zpracování těch plodů je toto další video.
Umytí ovoce, usušení, odstopkování a potom udělala jednu sklenici, cca 1 litr možná menší, na bílé"víno", nějaký čirý alkohol a cukr. Jednu stejnou sklenici s brandy a cukrem na hnědé "víno", oboje naložené na 6 měsíců. Jednu sklenici švestek jen zasypaných cukrem na sladký sirup, 3 měsíce naložení, žádná tekutina, tzn. co pustí ovoce.
Potom z několika narušených a skvrnitých uvařila džem, 1 sklenici. Tam mě překvapila tím, že švestky několik málo minut spařila v horké vodě/jako rajčata, když je chceme oloupat/. Potom měkké části použila po odvážení s cukrem na vaření na džem. A pecky se zbytky švestkové hmoty zalila sojovou omáčkou do sklenice na "švestkovou sojovku". Taky asi nějaký čas louhovat. Ve videu říká, že užití je různé, třeba na tofu, rýži....Prostě zužitkování beze zbytku a minimum odpadu.💙💚💜
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za návštěvu a brzy zase na viděnou...