sobota 22. června 2024

...tak dneska

 budu psát v úplně jiném ovzduší než bylo včera.

 Včera bylo od rána parno, na teploměru ve stínu v ložnici jsem po poledni zaznamenala 34 stupňů, dcera říkala, že ve městě 32. Musím počítat sálající teplo z panelů a zateplení domu.Takže jsem si jen nechala poslat recepty, zaregistrovala je v Benu lékárně. Odpoledne psali, že je mám připravené. Ale do toho horka se mi nechtělo a dcera mě varovala, ať sedím doma ma zadku...Tak jsem uklízela, luxovala a taky se u toho zapotila. Měla jsem zavřené žaluzie a větrák šel naplno...Večer už jsem ale měla depresi z ticha....Nebe se zatáhlo, ale horko nepolevovalo. Nemohla bych žít v tropech.

No a pak už jen bouřky za sebou, nejvíce se ale vyřádily na jih od nás, tam hřmělo nepřetržitě, jako hluk kolony těžkých strojů/tanků. U nás taky blesky a hrom, ale maximálně se to vybouřilo jinde. Zlínsko, Brno ????

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-v-jiznich-cechach-padaly-kroupy-velke-jako-golfove-micky-40477411#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Ráno jsem vstala a sotva jsem udělala pár fotek z balkonu, začala maxipřeháňka.



A zatímco píšu, je venku další průtrž mračen i s bouřkou. Zase trochu mimo město, ale deště dost. Trochu mi to bere plány vniveč.
Chtěla jsem si za chladněji zajet do Benu lékárny vyzvednout léky, na otočku, hned jak otevřou. Takže budu muset využít nějakou "díru" v dešti. Na oběd přijde dcera. Ondra jel do Vamberka na poslední zápasy ve fotbale, zeť se Simonkou jeli na chatu, kde jsou i spolutcháni.
My s dcerou pojedeme za panem Há, pak k nim a přespím tam. Zítra po obědě to samé. S tím, že cestou zpět mě odveze domů.
Takové jsou plány.....

Klidný mokrý víkend všem
Vody je třeba.....
A zdraví.....
💖💗❤💙💚💛💜

A ještě něco pro pobavení za deště.....
Pokus o odlehčení mých textů.....


💑





pátek 21. června 2024

... v roce 2012

 jsem psala své příspěvky každý den. Bylo to podle nějakého "vzoru", teď už si nevzpomenu, jak jsem k tomu přišla. Blog jsem v té době psala rok a pořád se něco dělo....Práce, koníčky, manželství, studium dcery, výlety, domek....

Asi bych měla zase začít, ale už se toho tolik neděje. Ne, děje, ale hodně toho mám zprostředkováno díky dceři a její rodince. Když píšu, dost se uvolním a přijdu na jiné myšlenky.

Včera večer jsem zahlédla, na poslední chvíli, první letní balon před naším balkonem. Byl modrý  a chvílemi jsem viděla i zažehnutý plamen, který ohříval ??? vzduch v balonu. Nebo co to dělal.



💖💗💙

Noc byla chladnější, dnešní ráno je takové ospalé a letní. Ale po osmé hodině je venku už 20 stupňů. Obilí žloutne, maky odkvetly. Nojono, červen.




Větrám a otevřenými dveřmi sem doléhají zvuky tramvají a dopravy všeobecně. Je ranní špička.
Dcera mi včera poslala odkaz na výluku tramvají pro příští půlrok.
A navíc budou zcela rekonstruovat náš podchod pod Brněnskou ulicí. Tady podrobnější informace....

No, to bude zajímavé. Náš podchod nefunkční, tudíž pro cestu do města budu muset chodit dolů na zastávku Fakultní nemocnice a podchodem na zastávku autobusu X....cca 600 m a 10 minut podle trasovače map....

Uvidíme.

Klidný den všem.
💖💗❤💙💚💛💜





čtvrtek 20. června 2024

...v noci

bouřky a ráno pod mrakem. Potom chvíli slunce a teď tak střídavě.

Musela jsem jet na poštu vyzvednout doporučený dopis, byť jsem v době paní pošťáčkové byla doma, tak nezvonila....

Domů jsem to vzala přes město, chvíli mezi anonymitou davu. Seniorů především, že.

Dneska si udělám k pozdnímu obědu oranžového pstruha, ale zítra konečně to lečo, O kterém mluvím asi 3 dny. Dokonce i dcera už ho dávno/ tj.  v neděli večer ??? , dělala. Tak to bylo v pondělí, koukám na datum na fotce.



Pánev má stejnou, sporák já plyn, ale taky černou desku...Lečo bude vypadat stejně, jen jiné nádobí....Hihihi. A žádný malý měkký kulatý chlebíček. 

Ještě týden a je konec školního roku, prázdniny a dovolené před námi. Tolik těšení/nebo taky ne.... a uteče to stejně rychle a bude podzim....a Vánoce.



Klidný den všem.
💖💗❤💙💚💛💜




středa 19. června 2024

....žádné nové

 a dobré zprávy....

Jsem v těch tropických dnech a nocích úplně zdecimovaná, pan Há taky nic moc dobrého....

Takže koukám na svá oblíbená videa na YT, například tohle o "lovu" ústřic, jejich zpracování a výrobě domácí ústřicové omáčky....


💖💗

Nebo něco podobného....

Ne, nemám dneska sílu myslet na psaní, návštěva pana Há byla velmi těžká. Pro mne i dceru.

Rychle pryč.

Čtu si, pletu a dneska večer piju sama červené víno, brečím a vzpomínám na všechno to dobré/i špatné, co jsem za ta léta s manželem zažila.....
Myslím na tebe dnem i nocí....

Venku leje a je bouřka.

Nic není jednoduché v mém/našem životě člověka.

💖💗❤💙💚💛💜




pondělí 17. června 2024

..další malá inspirace

 na výlet nebo i tuzemskou dovolenou....

Ondráška po obědě odvezli na školní výlet, který, netradičně, nezačínal odjezdem z Olomouce všech dětí najednou, ale příjezdem s rodiči/apod. rovnou do Camping Baldovec. Zakže i výlet pro celou rodinu.

https://mapy.cz/turisticka?source=firm&id=363974&x=16.7673206&y=49.3992446&z=15






????

Po "odevzdání" dítěte si naši i s přáteli vyšli na zříceninu hradu Holštejn.


...zeleň, zeleň....




A to by ani nebylo...aby cestou na hrad nepotkali užovku/hladkou.


💙💚

Můj den byl prozaičtější. Dopoledne úklid a prádlo, odpoledne čtení a pospávání.
 Přestože venku bylo nakonec zase léto, mě zábly ruce, prostě jsem nervák...


Klidný den všem.
💖💗💙💚💛💜❤




neděle 16. června 2024

...dětský den v Mutkově,

 kde žije rodina od tety Zbyňka a kam naši mladí každoročně jezdívají.

https://www.e-chalupy.cz/mutkov/tipy-na-vylet

Děti se vyřádily po pohádkové stezce ...a nakonec i na hřišti s míčem/Ondra a skákacím hradě/Simonka.

My s dcerou seděly ve stínu, já pila po dlouhých letech točené pivo, jedly jsme vynikající grilované makrely a povídaly si.

No obloze byly i mraky ve tvaru srdce, které jsme při povídání poslílaly panu Há....fiktivně, že.


💕





Vesnička je to maličká, ale jsou tu lidé družní, dostaly jsme dokonce jahodový moučník od sousedek....
I paní starostka je sympatická. A nejen ona.
Prostě příjemné pozdní odpoledne.

Potom jsme se vraceli do Olomouce, mladí zůstali u nás, večer jsme koukali na fotbal na Euro2024 a šli spát pozdě. Spala jsem celou noc, to ten den zaplněný akcemi.....
Večer bylo nebe plné mraků.



Ráno a vlastně celou noc lilo, jeli brzy domů, protože Ondra zápasy ve fotbale a Milada se Simonkou domů...Aby v dešti necouraly po busech a tramvajích. 
Je před polednem a venku slunce, teplo, sem tam bílý mrak.
Trochu peru drobnosti, dám to ven, když je tedy pěkně.
💚💛

Klidný den všem.
💖💗❤💙💚💛💜





Moravský Beroun

 Malé městečko na severovýchod od Štemberka a tudíž i Olomouce.

https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/olomoucky-kraj/stredni-morava/moravsky-beroun

A kromě spousty pozoruhodností i sídlo Léčebného ústavu pro dlouhodobě se léčící pacienty/s rehabilitací. Tam je už několik dní pan Há. A protože jedno auto je momentálně nepojízdné, nemohli jsme se rozdělit a na návštěvu města s námi vyrazily i děti. Se Zbyňkem se nechaly vysadit u pramene Ondrášovky, putovaly s tátou nahoru do M.Berouna po zarostlé stezce, úzkokolejce, mostku, lukách a pak chvíli i ve městě, kde dokonce viděli užovku vklouznout mezi kameny u jednoho domu....






mostek po úzkokolejce




A ještě jeden zvoneček zvonek rozkladitý. Málem bych ho přehlédla mezi fotkami od Zbyňka.
Všechno je na lukách, v lese a koneckonců všude okolo nás o cca měsíc dříve než obvykle.


A ještě pramen Ondrášovky zadarmo, tentokrát se Simonkou....


Užili si 2 hodinky procházky, dokonce i zmrzlinu. My zatím s dcerou byly za panem Há.

A to byla první část odpoledne hned od oběda....

💖💗❤💙💚💛💜





pondělí 10. června 2024

......dneska tedy asi

 tropy nebudou....Chvála Bohu....



I ta barva listů už není tak jarně křupavá, i když jí deště opláchly od prachu. Už je to "zralá"zeleň.  Pod některými stromy leží ulámané větve, pěkně o víkendu při bouřce foukalo.


Trochu pletu, čtu si nebo jsem na internetu. Nic mi ale dlouho nevydrží... Na TV skoro nekoukám, vyjímkou byly informace o volbách, o finále tenisu z Paříže a předpovědi počasí. Mám to jako kulisu k pletení.

Už jsem oddělila rukávky a pletu tělo. Až dojde klubko na konec, upletu zase oba rukávky a teprve pak dokončím tělo, aby mi vystačila příze.


V textu si vyznačuji, kde jsem a hlavně počty ok, přidávání, rozdělení atd., je tam 6 velikostí. Na svůj jsem používala černé pero, na dceřin=menší zase barvu červenou.

Při procházce v Bezručových sadech jsem uviděla krásný keř a hned jsem si musela najít, o co jde....Asi jsem ho nezastihla v květu, jako letos.



💖

Klidné pondělí všem.
💖💗❤💙💚💛💜












neděle 9. června 2024

...sobota plná

 akcí....Volby, pak Rozárium, potom za panem Há a navrch ještě nákup z Rohlíku.To už já byla na pokraji sil....a potom bouřky. Jedna v Olomouci, přes noc v blízkém okolí.

Včera a dneska byla v Rozáriu akce Vyznání růžím. Na začátku spousta hostů a řečí...potom zpívaly naše Berunky z https://www.campanella.cz


Procházka parkem byla nádherná, keře se rozrostly a i ostatní růže, stromky, malé keříky v plném květu.









Ty nejjednodušší mi připadaly nejkrásnější.....



Tenhle trs květů nese jediná šťopka....


Dneska jsem tu měla na oběd dceru a pak jsme šly za panem Há. No a potom každá domů. Děti jsou s tátou na chatě, teď už možná doma.

Klidný večer všem.
A hlavně zdraví.....
💖💗❤💙💚💛💜






pátek 7. června 2024

... a ještě něco

 mimo mou mísu, hihihi. 

baví mě to jsem objevila článek o https://www.muzeum-radec.cz. Které je i není pravé muzeum. Sbírka předmětů, strojů a pomocníků v hospodářství z konce 19. a části 20.století. I já z dětství pamatuju mnohé od mojí babičky z Hněvkovic u Humpolce. A stroje netahal za sebou po políčku traktor, ale koník, mnohdy kravka. Možná by to některé děti zaujalo/asi i jejich rodiče.... jako výlet o prázdninách. Pro nás momentálně dost daleko od Olomouce, ale komu nevadí víc km a najde si ještě něco jiného zajímavého v tomto kusu naší země...A že toho tam je dost. Stačí se podívat....Jako všude okolo nás.

                                                   Klidnou přípravu na prázdniny všem.

                                                            💖💗❤💙💚💛💜

...čtvrtek jako aprílový

 den. Slunce, vítr, mraky, bouřky všude okolo a lehký déšť nad Olomoucí.

Ve skutečnosti bylo od rána dusno, dusno skoro tíživé. A teprve před pátou odpoledne, když jsem šla z nemocnice, se rozfučel vítr a kolem dokola města byly temné mraky. Z balkonu bylo vidět hustý déšť nad přerovskem.





Potom začalo hřmět a bleskat, trochu tady zapršelo a byla tu duha....
Byla od obzoru k obzoru, tady na rovině Olomouce, ale včera se mi prostě nechtělo běhat od jednoho okna k druhému....Jako jindy.



...a druhá duha.....



Vzduch se trochu pročistil a dneska je, zatím, je pod mrakem.
Peru barevné prádlo, chci ho dát na balkon, tak jsem zvědavá, jak se nakonec den "vyvrbí".
Dneska úklid=už hotový, jen utřu prach a zaliju kytky. A to prádlo. K obědu něco malého, pak do nemocnice, dneska i s dcerou. Domluvíme se na zítřejší dopoledne. Simonka hned ráno/ v 10 hod., zpívá se sborem na Vyznání růžím Rozarium Olomouc.

Klidný den všem.
💖💗💙❤💚💛💜




...tak dneska

 budu psát v úplně jiném ovzduší než bylo včera.  Včera bylo od rána parno, na teploměru ve stínu v ložnici jsem po poledni zaznamenala 34 s...