čtvrtek 13. prosince 2012

296/365

Je čtvrtek, svatá Lucie.
Důležitý den to býval, pomalu se blížíme k rovnodennosti , bude zase přibývat den a krátit se noc.
informace z netu:
Lucie noci upije a dne nepřidá. Na svatého Tomáše, nejdelší noc naše. Takhle to platilo dříve, než došlo ke změně kalendáře. Nyní Lucie noci upije až skoro týden po svém svátku. Dnes bychom neměli prát, příst, tkát a drát peří.
Lucie chodily v předvečer svého svátku. Do světnice se vplížily tiše jako myšky. Průvod vedla Černá Lucie, osoba černě oděná. Za ní kráčelo několik dalších Lucií v bílém, někdy Lucky doprovázeli princ, kat, anděl a král. Jak byl celý průvod v místnosti, začalo divadlo. Lucky kontrolovaly, zda je uklizeno. Symbolicky vymetaly kouty. Tam, kde uklizen nebylo, prý ochotně s úklidem pomohly. Trestaly mužská pokolení. Nesnesly neoholenou tvář. Jak viděly zarostlého chlapa, vzaly nůžky, žiletku, a už to jelo. Vousy musely dolů. Občas chodily Lucky přepadávat muže přímo do hospod. Černá Lucie bývala zamlklá po celou dobu konání, jen tiše stála a pozorovala. Průvod si vysloužil nějaký dárek, zazpíval písničku a šel o dům dál.
A pak zase přišla církev a udělala utrum. Lucii vyhlásila za svatou asi v 5. století. Podobně jako Barbora byla mučena pohany, protože se nechtěla vzdát své víry v Krista.
Nic proti církvi, přijde mi, že muži chtěli vládu nad ženou. Proto se ženám sebrala kdejaká výsada jako nosit nadílku či řádit v přestrojení. Dříve se ženy vyblbly během adventu převlečené za kdejaké fúrie a doma byl klid. Teď jsme o tuhle zábavu přišly a muži si stěžují, že mají fúrie doma. Dobře vám tak, mužové!

Když už jsou ty tradice tak překroucené, což je ještě trochu nepřekroutit? Kdo dnes dere peří, přede a tká? Což takhle vyhlásit na Lucii zákaz všech domácích prací? Ať alespoň dnes všechno zvládnou muži. Vždyť Lucie je zhruba v půlce vánočních příprav. Ideální den proto, abychom si odpočinuly a nabraly síly do dalšího a ještě náročnějšího kola.

Tenhle konečný odstaveček mi mluví z duše.Já nic nepředstírám a nic nehoním. Co bude, to bude.
Ty tam jsou moje výlevy nad okny, záclonami, vyprat koberec...atd.atd. To už dávno nedělám ani před Vánocemi, ani Velikonocemi. U nás doma se uklízí každý týden, kouty vymetáme častěji, než ženy kdysi dávno. Ony byly na poli a nebyl na tohle čas, tak koncem podzimu a začátkem jara vymetly nepořádek z koutů, aby byl klid celé jaro, léto, kdy bylo venku nejvíc práce...


Tak a co u nás doma, pan Há dneska vyluxoval, vytřel, já uvařila na zítra a došila a uklidila své věci. Takže mladí mohou přijet do klidu.... Dcera letí zítra okolo 9,55 hod. severoamerického času, v Praze bude v sobotu dopoledne. A dva měsíce utekly jako voda. Dneska jsem ušila ty košíčky na drobnosti. Zbývají mi jen dva polštářky,ale na to je čas po víkendu.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a brzy zase na viděnou...

...to bude na

 dlouhé lokte, ta moje léčba zlomených žeber. Vysadila jsem léky proti bolesti, no, zatím nic moc, ale žiju. Pořád spím v polosedě a nesmím ...