pokračují. Mně osobně je to jedno, ale vím, jak těžké je obléct děti do školy. Aby jim ráno nebyla zima a odpoledne, když jdou domů, aby se zase nepekly. A k tomu ještě jako včera déšť. Nojo, taky to mám za sebou ve svém životě. Jen jsem tyhle všednosti dávno zapomněla.
Včera několikrát přes den pršelo, já byla venku až odpoledne. Nade mnou svítilo sluníčko a bylo mi docela teplo, ale současně mrholilo a byla jsem mokrá. Asi nějaký okraj slejváku. Větrem se to tady táhne v pruzích a kolikrát na jedné straně města prší a na druhé ne.
Včera odpoledne jsem chtěla zpracovat kadeřávek, který jsem koupila místo mangoldu, který na rohlik.cz měli vyprodaný. A v Ternu neměli, asi moc specifická=špatně prodejná zelenina. Ale Moran z Izraele má na svých videjkách koláč nejen z mangoldu, ale i s kadeřávkem. Jen to video nemůžu najít....
Povedl se mi, k večeři jsem ho měla s koprovým dipem. A dneska dojíme s dcerou ohřátý, staví se u nás na kafe...
Posypaný sezamovými semínky, může být klidně i parmezánem. Ten nemám.
Švýcarský koláč podle Moran/Izrael
Uvař mangold, sceď, vychladlý pokrájej...nebo jako já/i ona vařící vodou spař v míse kadeřávek bez velkých košťálů, chvíli nech, slij, po vychladnutí vymačkej a nakrájej do mísy.
Přidej:
6 vajec
1 vrchovatou lžíci kokosové mouky
1 vrchovatou lžíci psyllia
1 lžíci namletých slunečnicových semínek/mouka ze slunečnicových semínek
1 kostka zeleninový bujonu rozdrtit v pár lžících vody rozpustit třeba v mikrovlnce***
prášek do pečiva
dochutit solí/pozor, bujon je slaný
zamíchat, vylít na pečící papír do formy/příště ho máznu oliváčem
posypat sezamovými semínky nebo sýrem
péct 180st. 50 minut až cca hodinu=sledovat
Podle ingrediencí je vidět, že se jedná o dietní recept, ona takhle vaří všeobecně. Na jednom videu přidala i žampiony na plátky, prostě co dům dá....
Video jsem tedy našla podobné, minuta 17, 47...ona to dělá často.
💙💚
*** ona si dělá vlastní zeleninové kostky do mrazáku:
Spousta zeleniny i odřezků=kusy mrkve, zbytky od jiného vaření=dýně, cuketa, hlavně stonky od petržele, koriandru aj. a i spousta zelené zeleniny, prostě ne žádné šlupky a odpad, popisuju to tu velmi vágně.... To uvaří v malém množství vody okořeněné, vychladí, rozmixuje, dá do ledovače=kostek do mrazáku, pak vytlačí, vsype do sáčků a používá....do polévek nebo do těchto koláčů.
Já dala klasické bujony dva, bylo to dost slané, ale jedlé. Proto asi dosoluje podle vlastní chuti.
Koláč je pružný a nadýchaný, jak jsem se pokusila vyfotit na třetím obrázku, žádná tuhá placka.
Dneska si udělám k obědu květákový mozeček a salát.
Zase jsem vstávala brzo, lepší už to asi nebude. Za ty dlouhé roky s panem Há jsem si zvykla na jeho snídaně v 6, svačiny v 9 a 15, oběd ve 12 a večeře v 18, druhá večeře ve 22 hodin...prostě síla zvyku. Tělu někdy neporučíš.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za návštěvu a brzy zase na viděnou...