středa 22. května 2013

...z úplně jiného soudku....

Jsem unavená, zdravě unavená....
Včera jsem měla den volna a s panem Há jsme pracovali okolo domku. Takže moje ruce a paže nesou stopy "tvrdé" práce na zahradě, o zádech ani nemluvě.
Už jsem tu chvíli nebyla, ale to je jen známka toho, že se "nenudím". Šití a jiné ruční práce byly odsunuty pracemi s agrotechnickými lhůtami...
Ne, vtipkuju, jen jsme potřebovali dát trochu do pořádku zahradu, posekat rychle rostoucí trávu a větrat studený kamenný domek.
Včera bylo ale naposledy pěkně, od rána zase prší, kopce jsou v mracích nízké oblačnosti. A nebude líp...tak týden, podle rosničkářů.
Neudělala jsem ani jednu fotografii, celý den jsem pracovala a když jsem měla čas vyfotit plody své práce, začalo pršet. Tak zabalit a na hodinku k mojí mamince...A domů, vykoupat a spát....
Dneska jsem si zase zavzpomínala nad tištěnou kronikou vsi, kterou napsala paní učitelka Vaisová a která vyšla před lety v Tisském Zpravodaji.
citace:
Školní rok 1930/31 započal se 4 dětmi. Němci dosud , jako v letech předešlých, nechápou prospěšnost znalosti státního jazyka. Dělnické třídě není dovoleno továrníky posílati děti do české školy , třeba že tito jsou částečně státními dodavateli. Pro nedostatek bytů nebo výši nájemného, nemůže být doplněn stav na četnické stanici a finančního oddělení. V'české škole jsou jen 4 děti resp. finanční pohraniční stráže. Začátkem prosince bylo sčítání lidu. Koluje pověst o jednom Němci , dřívějším státním zaměstnanci, který se hlásil za Čecha. Pro neznalost státního jazyka byl komisařem uznán za Němce. " Teď nevím, co jsem. Při posledním sčítání jsem byl Čechem , nyní opět Němcem, " prohlásil. Na podzim v roce 1932 se konaly volby. Němečtí komunisté získali 557 hlasů , něm. nacionál .socialisté 327, něm.soc.demokraté 134, něm.křes.soc.lid.strana 81, nepolit. 105, něm.nacionál.strana 233 hlasy. Ve školní budově zřídil nový majitel hostinec. Přes vánoční prázdniny byla škola přemístěna blíže ke středu obce , do domu č.371, ve kterém byla dosud umístěna četnická stanice.

A to je prosím, můj rodný dům....hihihi....Je tu řeč o české škole v Sudetech, Němci měli svou...Čechů bylo minimum, jen státní úředníci...Proto po odsunu zůstala jen jedna ??? rodina německá, jinak jen několik českých starousedlíků a zbytek obyvatel jsou "přistěhovalci". I moje maminka přišla do Tisé v 15ti letech se staršími sestrami z malé vesnice u Humpolce. 

Tisá před 100 lety???






pohled ze skal,velká budova je škola, postavená ve třicátých letech minulého století


pohled  ze skal, pro zajímavost pod tímto textem pro srovnání stejné míst, jen všude zarostlo, ves i kopce, jak říkám já "vnitrozemí", směrem na Teplice, Milešovku .....


a dost bylo historie....

2 komentáře:

  1. Pěkná historie, staré fotky si ráda prohlížím:-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Dobré ráno, já taky, jsem ve věku...že mě někdy i dojímají....hihihi.Ne, vážně, to srovnání teď a předtím...mě docela zaujalo, kdyby byla nějaká apokalypsa se Zemí, tak by to za pár let všechno zarostlo...jako v pohádce o šípkové Růžence....Hezký den M.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a brzy zase na viděnou...

...hezké Velikonoce všem....

*obr. z Pinterestu