pondělí 31. srpna 2015

...je to jako v každém

jiném zaměstnání.
 Pan Há se vrátil z kontroly svého úrazu. Byl překvapený zájmem a ochotou lékaře úrazového centra MN MUDr. M.P., který mu udělal punkci otoku, probral s ním budoucnost léčby a byl velmi příjemný a ZAJÍMAL SE.. Má svou práci ASI moc rád, moje sestra se s ním setkala před pár týdny, když si zlomila nohu, a taky si ho moc chválila. A nejen ona. Jsem ráda, že takoví mladí doktoři existují, co svou práci považují za poslání....a ne jen zaměstnání...někdy, bohužel, i "kšeft".
Já mezitím ušila klobouček pro Ondráška na dovolenou, aby měl dva tyhle lehké oboustraňáky, šité podle Bellet....
Něco málo jsem vyžehlila, připravila si hromádku na zabalení balíčku, zítra ráno to dojedu poslat na poštu. A nakoupím v Albertu, ten je hned vedle. Prostě 2 v 1.

Takový byl včera měsíc, když se vynořil mezi paneláky. Nemám žádný extra foťák a ani neumím  fotit v noci, ale měla jsem při pohledu na něj...takové zvláštní pocity...úcta, strach z neznáma, obdiv..Tady je maličky...ale byl to tedy macek !!!!!


Panence jsem nakreslila oči, byť každé oko je jiné....a pojede za Adélkou.


A klobouček, jednou na hlavě pana Há....


...jednou v ruce...


Zítra už je 1.září. To nám ten rok zase pěkně utekl, co ? Našemu vnoučkovi je dneska 22 měsíců, letí to tedy maximálně...
Aby to utíkalo pomaleji přeju všem...a hezký nový školní rok, moje učitelky....

neděle 30. srpna 2015

...docela to

bylo všechno na domku v pořádku, jen jsem ošetřila kytky v oknech, zalila je, obrala suché květy a lístky. Venku jsem prohlédla škody po srnách, co si už před 14ti dny pochutnávaly na hrášku, salátu, špenátu a červené řepě..Jen kopr jim nechutnal, a moc se nedostaly do fóliovníku, tak jen salát u předního okraje"vyzobaly".
Takže i druhá úroda je v ...vniveč.
No nic, hlavně, že všechno ostatní bylo, po našem velmi kvapném odjezdu... , v pořádku. Jen musíme posekat zahradu a dvorek, ale to až příště. Pan Há zvládl drobnosti, ale po obědě zalehl...Já si v té době odskočila za maminkou, slunce pálilo, ale u rybníka ani duše.

Nic moc jsem radši nefotila, jen květ ibišku, letos mi poupata neopadala jako v minulých dvou letech....Tak jsem měla možnost vyfotit jeden, hihihi.


Cestou od maminky jsem se zašla podívat na svá houbová místečka, ale letos nic nebude, je tu sucho jako ve Středozemí, každý krok praská tráva i větvičky pod nohama.
Tak jsem si jen natrhala kytku do vázy do města... 


A chryzantému jsem šoupla do pokoje...


Všechno halabala po převezení z domku, musím to roztřídit a uklidit. Něco zabalit do balíčku pro dceru.


Měsíc dneska ráno v 6....


..je bez mraků...


Ale my budeme doma. Pan Há mi s prací na domku moc nepomůže, zatím. Je jen mrzutý ze své nemohoucnosti, tak ho radši nebudu dráždit a vyjedeme zase příští týden...
Tak jsem, zatím, co ještě spal, umyla okno v kuchyni, sklo z venku bylo samý pyl a prach, prokouklo.
Ani si nevšiml....

Tak zatím...hezkou poslední srpnovou, i prázdninovou, neděli všem.


pátek 28. srpna 2015

...já nevím,

kde berou meteorologové ty informace o počasí. Jako by opisoval jeden od druhého a skutečná situace je jiná..Kde jsou ty horka ? Kde je slunce ? Dneska je u nás maximálně 18 stupňů a slunce jsme celý den neviděli, teď už i prší. Možná by to chtělo předpovídat počasí i s informacemi odjinud, než jen z Prahy....a taky trochu i pro nás "okrajové".
Já se občas musím podívat na radary z Německa, ale to už se opakuju...

ráno u nás....



poledne...


Včera jsem ušila novou taštičku, jen jsem jí trochu napařila a nášivka se zdrcla...takže se to maličko stáhlo. Příště jí musím nejdřív napařit a pak s ní šít, jako látky... Tuto si nechám. A pak taky ušiju dohromady s podšívkou, jak jsem zvyklá.
Je tam spousta nápadů, na těchto stránkách.


A tady prší, je večer. Dneska konečně otevřeli zastávky, které přestavovali... Ale není u zastávek přístřeší před deštěm, to asi jindy...Silnice se tím pěkně zúžila, dokonce udělali uprostřed ostrůvek se zábradlím. Aby to bylo echt úzké, auta musela za každým busem nebo trolejbusem zastavit ve štrůdlu...a co záchranka ? Ta případně projede jak ? No, někdo chtěl zpomalit auta na městských silnicích a možná to malinko nedomyslel. Místa , kde jsou zastávky, jsou vydlážděna nějakým žlutavým kamenem ? a ten pěkně drnčí, když auta a busy projíždí. A víc, když je to mokré. Asi ten "myslitel" bydlí někde na kraji města v domečku, se silnicí se zákazem vjezdu pro cizí....A co se děje na sídlištích, to je jim fuk, naše zastávka není jediná takhle krásná....Jsou takhle všechny okolo sídliště...


Jak je zataženo, je už i docela tma. Jdu ještě něco málo udělat.
Hezký víkend všem.

čtvrtek 27. srpna 2015

...pěkně

hnusná fotka, ale další už dělat nebudu...
Ráno jsem se konečně rozhoupala a narychlo se vydala do galanterie, mojí oblíbené....pod poliklinikou.....A musím slavnostně prohlásit, že mají opravdu všechno....koupila jsem si nový řezák /pst..../, malé pravítko 35x15, takové nemám.../ a že jich mám dost../, modrý a černý suchý zip / mám jen bílý.../, hotovou černou paspulku s kédrem / snad jsem to napsala dobře ???/ a dvě barevné široké stuhy. Ta jedna byla za solidní cenu a tu druhou hned použiju...A co jsem nekoupila ??? no co ????  ZIP normální 25 cm barvy černé....A pro ten jsem tam vlastně hlavně šla...Já, co si nenapíšu, to se mi vykouří z hlavy. A taky to bylo tím, že jsem koukala, co všechno tam mají....Proto jsem zjistila, že mají i výztuhy,pavučinku...Je dobré to vědět. Potom jsem už spěchala domů. Tady jsem prohledala všechno a všude a našla jsem jen jediný černý zip !!!, ale masivnější, než bych chtěla, o maličko. Ostatní je na domku... Tak se zapřu a ušiju to s ním.


Fuj, ta fotka je hnusná....
Dneska byl oběd odbyt, ze včera zbytek čočkové polévky a narychlo  orestovaná tmavá treska s kořením, rajčaty a pečivem, na nic delšího nebyl čas. Rybu jsem koupila cestou v jediné solidní rybárně ve městě cestou od galanterie na trolejbus. Já když opravdu chci, stihnu toho dost....
Tak jdu...
Hezký den všem....



.....včera jsem dostala.....


středa 26. srpna 2015

...tak a

je po inventuře....hihihi...
Dneska mi, doslova bleskově, přišly od Meluzínky z Látek plných radosti tyhle krasotinky. Takže doopravdy radost mám.
Kromě výztuh, které jsem potřebovala, jsem zabrousila do látek a MUSELA jsem si koupit  od Camelot Fabrics  bavlnu Gypsy Lane.... alespoň tyhle čtyři kousky...Už ale vím, co z nich bude, tedy ze dvou.....


Počasí se vylepšuje, pan Há tak + -  ???? Uvidíme.

Šila bych, ale nemám čím....

Hezký den všem.

pondělí 24. srpna 2015

..trošku tady, trošku tam...

Poklid na vsi, musím tam zajet....


Ostružinová zmrzlina.

300 g ostružin, vyrobit mixerem pyré, přecedit nebo přelít přes mul či látku.
Přidat 200 ml kondenzovaného mléka Salka, promíchat, dát na hodinu do mrazáku.
Ušlehat 300 ml šlehačky, přidat ostružiny se Salkem z mrazáku, smíchat a znovu nechat v mrazáku ztuhnout.
Já jí nedělala, ale dcera v Olomouci si napsala o recept....Na ní moc sladké, možná by to chtělo nahradit 100 ml Salka 100 ml neslazeného kondenzovaného mléka, Tatra ???
Prý byla moc dobrá.....

Parkin
 koláč ze severní Anglie.
Zahlédla jsem cosi na TV Paprika, hledala jsem to na netu, ale tam zase byla nějaká "skromnější" verze.http://www.bbc.co.uk/food/recipes/sparklinparkin_14517. Protože tady dcera nechala láhev melasy, co koupila v Praze v Marks a Spencer, tak to asi někdy brzy vyzkouším. Vzhledem k tomu, že zabalený do pečícího papíru vydrží až měsíc, je to dobrá věc do špajzky, pro nečekané návštěvy v době podzimu a zimy...A to už se blíží....
Tak jdeme na to, čtu z velmi rychle psaných poznámek na papírku:

suché části
275 g mouky, oni uvádí s práškem do pečiva rovnou kupovanou, u nás přidáme prdopeč,že
125 ovesné mouky, to bych asi pomixovala vločky....
prášek do pečiva
125 g třtinový cukr
špetka soli
lžička sušeného zázvoru...dala bych půl.....
půl lžičky muškátového oříšku
půl lžičky sody
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče

mokré části
125 ml mléka
125 g másla
125 g třtinový cukr
100 g melasy
100 g zlatý sirup, já bych dala med ???
ohřát, rozpustit, vychladit
1 vejce zamíchat do vychlazeného....

Smíchat obě části, nalít do formy / čtverec / nebo na vyšší plech, dno pečící papír, boky vymazat....přikrýt alobalem,
Péct 180 stupňů 35-40 minut s alobalem, ten pak sundat a ještě 20 minut péct .

No, je vidět, že nemám nic moc na práci, že...Pan Há byl na kontrole, pak byl unavený a pospával, tak jsem jen dělala oběd, háčkovala, četla si a povídala s dcerou a vnoučkem. Prostě takový lenivý den. Ráno venku pršelo, pak se vyčasilo, teď už se to zase od západu kalí....

Hezký večer všem.





neděle 23. srpna 2015

..kromě

péče o pana Há, domácnosti, háčkování, sledování MS v atletice z Pekingu....jsem na čtv24 viděla zajímavý dokument.
Zajímavý vzhledem k současnosti, vztahy mezi lidmi, vlnou uprchlíků...Všechno už tu jednou bylo....

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10160488386-vzkaz/208452801410014-vzkaz-dany-nemcove
Snad to půjde pustit....jde mi to....z roku 2008.....

Hezký večer a sílu do nového týdne všem.....



...čím víc

techniky, tím víc je to zajímavé a taky to zabere spoustu času. To objevování...
Venku už je zase pěkně, ale my jsme doma. Pan Há je unavený, noha modrá od kyčle po palec u nohy, a nejen noha /..../.
Já poklidila své šicí věci, ale nic moc dělat nemůžu, všechny nůžky jsou na stříhání látek tupé, nůžky na látky jsou na domku....Mám doma sice novou řezací podložku, ale z neznámého důvodu jsem odvezla oba řezáky ??? Tudíž řezání  a stříhání škrtám.
Tak jsem prošla výztuhy a byla jsem nucena ještě něco objednat, na domku mám maličko a doma už nic. Myslím tím výztuhy do taštiček apod. Do deky výplně mám na tři ks dek a ještě i flís. Takže vlastně dělám takovou inventuru. 
To je v klidu a potichu, že může pan Há spinkat a nabírat síly.
Zrovna včera jsem si říkala, že už jsme pěkně dlouho neměli i přes den rozestláno....hihihihi....
 Rozpárala jsem několik začátků šátků, šál a podobných věcí, udělala jsem si několik jednoduchých vzorečků do vzorkovníčku na pletení svetrů. To jsem začala, protože občas na netu na něco kápnu, líbí se mi to, ale vím, že teď hned to nepotřebuju a nechce se mi zaplevelovat si pc tisíci odkazy. Tak si vzorek nakreslím, popíšu slovy a udělám si vzoreček, který k tomu připíchnu....Moc toho nemám, teprve začínám. Dala bych sem fotku, ale víte, jak na tom jsem momentálně s technikou...něco tady, něco tam...
Když jsem probírala příze a vlny, rozhodla jsem se, že dokoupím několik přaden a udělám ještě jednu deku podle Lucy , konkrétně Cosy Stripe Blanet. Ta minulá se mi docela povedla barevně i přes jednu velikou chybu,kterou jsem udělala, protože jsem spěchala s dokončením. Ale tu chybu jsem částečně napravila, byť je to deka jen pro mne....Moc si u háčkování odpočinu a střídání barev mně dělá vysloveně radost. Jen jsem nesehnala asi dvě barvy, co mi chybí do kontrastu té minulé, je taková "pudrovější". Zatím mám jen jeden díl, teď prostřídám barvy....
Protože jsem byla v mém oblíbeném obchodě "pod poliklinikou", chvíli jsem cestou trnula, aby tam byl... Cestou na trolejbus jsem si koupila kytku a jela domů. Potřebovala bych cca 1,5 - 2,0 l hrnec na doma a představte si, že obchod, kam jsem chtěla zajít cestou na trolejbus, už tam není !!! je tam bazar....Dobrá, koupím jinde.


A tady je první část deky, bez poslední dvojřady, to klubko leží na....A těch částí je asi 6 ??? nebo 7 ???, musím se podívat do předpisu. Taky se opičím podle Lucy, na kolíčky jsem si namotala kousky přízí a pak si je seřadím tak, jak zrovna chci barvy mít. Minule jsem pořád vyndávala klubka z košíku a přerovnávala....na ty kolíčky jsem byla líná....
Tahle fotka je z tabletu a ještě navíc večer, tak barvy nic moc...


A tady je moje předchozí deka, učila jsem se dělat koláže.....


Jdu pokračovat v inventuře....hihihi...pak vařit brambory, jinak ostatní mám uvařeno. Už jsem mluvila i s dcerou, mají všichni tři nové, ostříhané, hlavičky makovičky od tety  Klárky, byli u přátel grilovat a tak to sfoukli najednou. Před dovolenou, jedou za 14 dní, cca, do Řecka.
Venku to na tropy nevypadá, ale v bytě to stačí k příjemnému přežití.
Tak zatím.....





pátek 21. srpna 2015

...jsem ráda, že

je všechno v pořádku....
Pan Há se mi vrátil domů, sice trochu chromý, s francouzskou holí, nohou modrající jako švestka od kyčle až ke kotníku, ale je DOMA. I barvu už má lepší, výsledky měl tedy děsivý, polovinu množství červených krvinek zdravého člověka, nedivím se, že padal a byl jako bělostný list papíru...
Tak nám začala rekonvalescence.

Já se pokoušela ušít na veritasce tuto zástěru, je hotová, ale moje srdce a hlavně hlava...se stydí za kvalitu práce. Veritaska má moc pěkný steh, ale je jasně vidět, kde jsem šití zastavila...trochu se tam linka vždycky zachvěla.....a pokračovala jsem dál. Pak jsem nad tím ale mávla rukou, učený z nebe nespadl a já už zapomněla šlapat, byť na pedál u stroje, je to sice podobné jako plyn v autě...Ale i tam jsem znovu "začátečník".


Taky jsem si hrála s fotkami, dělala jsem si koláže z letošních ušitých dek, moc jich není...Až budu koncem roku rekapitulovat.
A musela jsem si udělat i toto....
Potom jsem si například našla nové české blogy na čtení..samé "mladice", ale moc pěkně se čtou.
kde je, mimochodem, velmi pěkný článek http://salek-snu.blogspot.cz/2015/03/jedna-perla-z-fejsbuku.html, smála jsem se tak, jak už dlouho ne.......

To je jen pro chvíle klidu, kdy pan Há odpočívá a mně se taky nic moc nechce dělat a nechci rámusit....
Několikrát jsem četla na různých stránkách slovo prokrastinace, tak jsem si musela najít, CO TO je....podle odborníků tendence odkládat plnění povinností a daných úkolů....může vést až ke stresu právě z nedokončené práce...že by "kostlivec" ve tvoření spadal taky do této skupiny ???
No nevím, ale někdy toho mám moc...hihihihi...
Bohatší o nové slovo /..../ končím.
Hezký večer i víkend všem.


středa 19. srpna 2015

..podvečer plný

čtení a obrázků. Nejdříve odpoledne za panem Há, pak pro chleba a rohlíky, trochu poklidit a vytřít a pak si sednout k časopisům....
V TV nic moc nedávají a ani mě to samotnou nebaví sedět tam...
Nový Dekor  podzim.
Uvnitř spoustu vyšívání, drobností pro děti, mišmaš všeho možného i nemožného...Já vždycky hlavně koukám na patchworkové projekty. Dneska moc pěkná deka se šablonkami a postupem práce.



..a malování na dýně, už se nám to blíží nebo co ????


Ona ví, otevřu a po dvou listech narazím na  článek o Lucii Living...a hned za tím je její Adam nafocený v článku o ovocném pití a radostech léta pro děti....



...a mimo jiné pěkné džínové šití....


A ve včera koupeném Venkovu a jídle... pro změnu zase  Zuzana U Morkusovic....




Prostě pro mě nic nového...hihihi. Jsem ráda, že se ve virtuálním světě pohybuju. Mnohdy mě tíže života....starosti všeho druhu...pomůže vyléčit začtení se do rad i velmi mladých blogerek, něco o pletení, háčkování, šití, o knížkách, o zařizování bytu, chalupy, práce na zahradě...A hned se mi všechny strasti a obavy všedního života zdají snesitelnější. A za to všem díky.
Hezký večer, ať už u pc nebo u knihy či časopisu...

...po tříhodinové pauze

zase prší. Ale jo, vody je málo. Ráno to ale vypadalo hůř, temné mraky, hory nebylo vidět, ale ani nefoukalo, takový čas zůstat v posteli.


Večer, spíš v noci, když jsem nemohla spát..., tak jsem oživila veritasku....


Potřebuju do víkendu ušít zástěru z panelu, co mi přišel dneska v balíčku....
A protože Janome a ostatní věci na šití jsou na domku, musím silně improvizovat.



A tohle mi dneska přivezl pan řidič.....Výztuhu do dvou dek, nějaké látky k sobě ladící, něco, že se mi to líbilo....všechno provoněné levandulí od Šití Nití.
Na  e-shopu má spoustu krásných látek...., v blogu i nějaké šicí soutěže....A u mě v pokoji teď voní čerstvá levandule...
Za chvíli se jdu chystat za panem Há do nemocnice, potom nějaký nákup a bude zase dlouhý večer....
Hezký den všem.


pondělí 17. srpna 2015

....pro změnu

zase pozor na extrémní deště.....
U nás prší už odvčera. Já jsem sama doma ve městě. Pan Há je pro  změnu beze mne a to v  nemocnici. Měl úraz, tak jsem ho vezla  v bouřce a hustém dešti do města. Všechno jsem pozavírala ve spěchu...., doufám, že bude všechno v pořádku, to myslím v domku. Ale všechny moje myšlenky se upínají k muži....jsme propojení či co, už jsme spolu 35 let a známe se 40....
Dneska už to bylo lepší, jen se motá a dostane transfuzi, má dost velkou ztrátu krve, něco jako my někdy po porodu....já i dcera jsme dostaly krev.....
Jinak doma pomalu začínám plést šátek Citron z  blogu Vlněných sester. Nic jiného rukodělat nemůžu, vše jsem odvezla na domek....

Venku tma. Ale přesto přeju všem hezký večer.

sobota 15. srpna 2015

...že by tady

nějak extra zapršelo, to  tedy ne.  Chvilku, snad 15 minu včera večer, bouřka nás taky jen lízla bokem.  Dneska je pod mrakem, ale když se objeví sluníčko, je dusno.
Konec informace o počasí
Včera úklid,vaření,odpoledne džem z ostružin. A na to dusno  to stačilo.  Dneska jsem byla jen u maminky a pak šila mačkací čtvereček a panenku pro jednu miminku. Tedy, i to cinká.
Cestou k nám jsem si natrhala zlatobýl,  nejen vratič je symbolem blížícího se podzimu. Já to tak mám  zafixováno.
Chci psát něco oduševnělého, ale mám asi přismahlý mozek teplem, inteligentní větu prostě nevytvořím, hihihi. Ne, že by to byly skvosty, co jindy píšu....




Někdy se udějí takové drobnosti, že se člověk diví a zároveň se tomu musí smát. Včera večer jsem přemýšlela, co už zase vařit...rajskou jsem dlouho nedělala. Dobře. Uvařila jse jí, udělala porci pro maminku, na ochutnání.... A co by jste řekly ? Moje sestra jí vařila taky....Tak jsme porovnávaly a diskutovaly. Během té doby jsem  se připojila na sestřinu wifi a udělala aktualizace na tabletu. Bylo to mnohem rychlejší než mi to jde na kartu operátora, vždycky mi to zpomalí všechny činnosti a "užere" spoustu kreditu. Mám doma internet u UPC, teď mi psali, že je i připojení z modemu...wifi....na další přístroje beze změny ceny.....To musím hned vyzkoušet.
Konec zpráv o připojení....
Posledním bodem je rozloučení: hezký večer všem.

čtvrtek 13. srpna 2015

....večer je

teplo jako mnohdy přes den. Chvílemi zafouká vítr, ale už bylo dneska líp....  Ráno jsem byla na ostružinách, zítra půjdu zase a udělám trochu džemu, a upeču koláč. Pak jsem zašla za mamkou na žebrotu...chtěla jse několik skleniček na zavařování. Ale přišla jsem pozdě, už bylo přebráno synovcovou přítelkyní. Ale něco jsme ještě našly. Cesta od ní k  nám byla za předpoledního vedra.
Přiznám se, že mimo domácnost jsem dneska nic nedělala . Moc se mi na blogu u Amandy líbí, když píše, že ona má svou oblast práce a soulepapa taky svoje projekty.....pan Há taky pracujee na nějakém svém projektu. A já ho nechávám, jen kontroluju stav, časy na jídlo a když je vše OK, mám zase čas a klid na ty svoje....projekty.....Dneska odpoledne jsem si dala dvacet, pak jsem si četla. Včera jsem dopletla vnoučkovi přízák ke kraťasům, ale nadšená z něj nejsem, nevím....
Dneska jsem si dělala pořádek ve vlnách a přízích, přemýšlím,co nahodím..


 Hezký večer všem, a pohodu....

středa 12. srpna 2015

...ráno

jen  18 stupňů, než jsem našla vhodné oblečení proti trnům...montérkové kalhoty s laclem pana  Há...a  došla na louku,  byla jsem  zpocená jako myš.  Natrhala jsem misku a honem domů.  Je pod mrakem,  ale  teplo. Strhala jsem se sebe  přebytečné šatstvo  a rozevřela okna  dokořán.  Aby se trochu ochladilo v pokoji, i když jen a chvíli.


Právě je v  TV předpověď počasí, žádná sláva, voda žádná  a pekelné teploty.  No, snad bude líp....
Hezký den všem.

úterý 11. srpna 2015

...ale

s větrákem, otevřenými okny proti sobě  a vlastně ve studeném kamenném domku....se dá přežít. Na nebi se honí mraky, ale na déšť to nevypadá.
Tak jsem došila tašku ? organizér ? na plenky atd. pro dceřinu kolegyni, udělala nějaké správky a ušila jeden svetrák - potah na polštářek ze svetru, nový je vlevo.



To všecho jsem tam nacpala..


Chudinky, volající po vodě....



poslední květ..


Pa.

...dneska jen

 čtenářské okénko. 💕💖 Při sledování novinek eknih na kosmas.cz jsem zjistila, že vychází už třetí pokračování knih o zvěrolékařce, odehráv...