pátek 30. ledna 2015

...bílá, bílá, bílá,bíláááá

komu by se nelíbila....

Ráno jsem byla na malém nákupu a tak jsem se trochu prošla i parkem. Je to div, když je tu tolik sněhu, čisto a ticho.









Cosi jsem nesehnala, radši jsem zajela do města. Domů mi pak před nosem ujel trolejbus, než bych se honila ulicemi, zašla jsem do parku u polikliniky. Známého svými drahými lavičkami....







 Socha obětem komunismu.



Takhle pěkně mi doma kvete květinka, a voní...


Odpoledne jsem se nějak bezcílně  motala po bytě, nakonec jsem skončila u TV, na kterém jsem si pustila koncert Joshe Grobana na DVD z roku 2004, už jsem ho dlouho neslyšela a neviděla...
Pro toho, kdo ho nezná, nazpíval, mimo jiné, několik melodií k filmům, asi nejznámější je k Polárnímu Expressu. Taky se objevil v několika dílech Ally McBealové.




Zítra zase o něčem jiném. 
Hezký víkend.

čtvrtek 29. ledna 2015

....dnes byl den

kultury, kterou jsem si zase po dlouhé...delší...době okořenila život. Filmy.
Včera mi nějaká poznámka v TV připomenula přistěhovalectví do Ameriky ze všech zemí Evropy i Asie. A tohle téma já mám ráda, protože mám ráda "historické"romány. V posledních letech mi dost utkvěl  Vilhelm Moberg a jeho tetralogie o švédských emigrantech do Minnesoty.
Napadlo mě hledat, jestli někde na netu nejsou tyto knížky jako elektronické. Měla jsem je půjčené, asi 2x, z knihovny. Nejsou. Zato jsem v České a Slovenské databázi filmů našla odkazy na dva filmy, natočené podle nich, Vystěhovalci a Nová země . Tak je jasné, že jsem měla o zábavu postaráno....
Jinak jen trochu vyšívám, čtu a domácnost.....že.

Hezký zítřejší den i celý víkend všem.

Max von Sydow












Liv Ullmann

středa 28. ledna 2015

..ve městě

blátivý podzim, o pár metrů výš zimní idylka.

Pan Há už odemyká, následuje rychlá kontrola a v pražícím slunci pokračujeme dál k mamince...


I když i mrak se tu a tam vyskytne....


Cestou jsem byla tak oslněná, až to bylo nepříjemné. Musím si do cestovní bagáže přibalit i sluneční brýle, co kdyby...






A takhle se zatáhlo odpoledne, když jsme doklouzali na zastávku autobusu..



A je zase podvečer. Nic se mi nechce začínat, budu lenošit.
Hezký večer všem.

úterý 27. ledna 2015

..tak toto už je

zima, na vsi nahoře u nás prý zimoucí....fujavec a závěje. Zítra uvidíme.

Tady ve městě se to dneska taky pěkně honí, sněží, ale chvílemi sněžoprší...Ale je momentálně bílo. Já se nenudím. Začala jsem s tím vyšíváním, mám ušité dvě utěrečky...velikostí... a malou prostírku na stolek, co máme ještě v Olomouci a k nám přijede asi poslední týden v únoru.

Tohle jsou mé první pokusy. Musím se podívat na YT na nějaká složitější videa..Zatím mě to baví.


Našla jsem mezi látkami kousek v ruce vyšité, tj. nastehované, látky. To jsem dělala v létě na domku, kousek zbyl, tak jsem si ušila  nový obal na menšího Kindla. Jen nesmí moc přibrat, je mu tip ťop....Látky bylo opravdu jen kousek, asi jsem neměla dávat měkkou výztuhu  i do podšívky,proto se to smrsklo. Kdyby tedy časem přibral, hihihi, tak to vyndám...
Ale gumičku má pěknou.



Dopoledne jsem, kromě vaření, přesazování několika kytek, ještě taky bloumala na netu. Tam je pořád něco nového. Objevila jsem blog  http://destashification.com. Ta žena je fantastická. Hledala jsem si nějaké návody na švédské vyšívání , ona jich má na svých stránkách několik. A kromě toho šije oblečení, doplňky, patchwork, plete, háčkuje, vyšívá, vaří. Stojí za to se k ní podívat.
Já ani nevyperu potah na žehlicí prkno...stydím se...hihihi.
Tak a jdu si udělat kávičku a něco si  přečíst. Zase se setmělo a sněží.
Hezký večer všem.

neděle 25. ledna 2015

...sníh, sníh

nebudeme jezdit na saních, protože bychom se pak ani nehnuli...hihihi...Oba nás totiž bolí klouby, pana Há kolena a mě kyčel. Tak možná jedna cesta dolů...

Je neděle, mlhavo, kopce pro mraky není vidět, sněží tam, říkala před hodinou maminka v telefonu. Švagr dokonce prohraboval cestu a čistil auto, aby se mu to moc nezasypalo do zítra, kdy jí veze k zubaři.
Tady je mokro, poletuje sníh a mě by teda dneska ven jedině vyhnali.

Dlouho jsem pátrala na pc po švédském vyšívání, až jsem něco našla, hned tiskla a zkouším.
Koupila jsem si před vánoci u MP Patchwork látku Huck Toweling, speciální šíře na utěrky s pevnými okraji a s nezvyklou strukturou na vyšívání. Nezvyklou pro mě, já jí ještě neviděla.
Původně jsem myslela, že jí nastříhám, přidám pruh nějaké pěkné látky...ale  pak jsem si řekla, vyzkouším vyšívat. Našla jsem v tomto eshopu i jehly na švédské vyšívání, tři velikosti v balení, zlatá ouška, tupá špička mírně nakloněná. Už vím proč, tím se podebírají vlákna látky. A můj úžas, toto vyšívání nemá na rubové straně prošití, je čistě bílá jen s náznakem, že se na druhé straně šilo.... Jak taky ne, když se šije pod vystouplými vlákny, že....
V mém věku a takové novinky....

Tak jste první, kdo to uvidí v mém provedení...


Je to jednoduchý vzoreček, ale mě se jednak líbí a za druhé se nesmím hned na začátku odradit složitostmi, že.
Běžím vyšívat, co mi očka stačí.
Hezký den, večer a začátek týdne.

pátek 23. ledna 2015

...Yarn Along 8

Tak tak, dneska zase z jiného soudku.

Deku podle mé oblíbené dámy z Anglie mám dodělanou a zbyla mi nějaká maličká klubíčka skoro od všech barev. Tak je zužitkovávám na tašku podle jejího návodu Attic24. Její výtvor je ten menší obrázek pod mým začátkem háčkování....
Když jsem fotila 31.12.2014 svůj letitý Kindl nenapadlo mě ani ve snu, že je to jeho poslední fotka u mě. Dostala jsem totiž nový, bez klávesnice, prý když už umím obsluhovat tablet, tohle mi půjde lehce. Ten původní je stylem padajícího kamene...zase pro změnu u Zbyňkova tatínka, velkého čtenáře historických knížek. Snad si mezi těmi 387 knihami, co tam je, vybere.

Po večerech klidu a ticha v Olomouci, jsem přečetla první dva díly od islandského spisovatele Jóna Kalmana Stefánssona. První je Ráj a peklo, přečetla jsem jí doslova jedním dechem. Pak jsem začala druhou, Smutek andělů. Ta je taky pěkná, ale četla se mi hůř. Ještě je třetí díl, ale ten  Kosmas ještě nevydal. Jsem zvědavá. Knížky jsou moc pěkné, člověk si ani trochu neumí představit život v takovém světě, jakým je Island. A navíc Island před 100 lety. Skoro věčná zima, v zimních měsících nekončící vánice. Žádná letadla a helikoptéry, auta, jen dvě nohy a dvě ruce. A hlava. Popis života mužů a žen velice odlišný od našeho emancipovaného.....Když něco takového čtu, jsem až zaražená z toho, že bez ženy nic nejde, ale po právní stránce v těchto dobách nic žena neznamenala. Když ovdověla a neměli syna dospělého, jen děti, majetek dědil mužský potomek úplně z jiného kolena...a rodina byla většinou roztržena, nechali jí jen jedno dítě a ostatní rozstrkali na okolní statky na práci...Brrr.




Při nákupu jsem si, kromě bylinek v květináčku, koupila i tyto "posly jara". Venku nic moc, je -4 a poletuje sníh, nahoře na vsi je zasněženo, mrazivo a hodně fouká vítr, dokonce už i protahovali cesty, říkala maminka.


Včera jsem dodělala opravy na šití, dneska tu mám žehlení. Ale jak to není žehlení při patchworku, tak mě to moc nebaví....
Přeju hezký den a víkend všem.

čtvrtek 22. ledna 2015

..trochu ode všeho

možného i nemožného.
Když jsem mojí mamince říkala, že jsme vyjeli v jednu hodinu po obědě z Olomouce, po třetí byli v Praze a odtud doma ve čtvrt na šest včetně čekání na trolejbus...které bylo na této cestě nejdelší....hihihi, jen se podivovala. A zavzpomínala, jak jsem jezdili před 50ti lety courákem / bylo nás 5 a oba naši dělníci s malým platem, přídavek na jedno dítě 45,0 Kčs.../. Vyjeli jsme v půl páté ráno a dorazili ve čtyři hodiny odpoledne do Humpolce...a šli pěšky 2 km do malé vesničky Hněvkovice.
Ano, vzdálenosti se nám zkracují, velký klad současnosti.Ale možná i zápor, spěcháme....

Tentokrát jsme jeli s LEO expresem.
Cesta rychlá, na obrazovce vidíš jakou rychlostí momentálně jedeme, kde jsme na mapě, včas upozorňují na blížící se zastavení. V klidu si můžeš zakoupit občerstvení, jídlo i pití. O čistotě toalet ani nemluvím.
Zvláštností tohoto vlaku je jeho sestavení, je to taková žížala, když je na rovině, můžeš vidět přes celý vlak.
Byli jsme fakt mile překvapeni cenou, cestu tam jsme měli  každý jen za 99, Kč, novoroční akce...Zpět už byla normální, pro jednoho maličko přes 200,0.
Škoda jen, že nejezdí až k nám do UL, to by byla krása.
Ale nestěžuji si ani na ČD, jízdenku jsme měli včasnou přes internet, v klidu jsme přešli od Lea na další nástupiště a cesta EC byla rychlá a příjemná.
Tak to je mimořádná zpráva o cestování v ČR.




Dnešní ušmudlaný den je nesympatický, mrazivo, mlhavo, vlhko, hnusně...Ani jsem nevystrčila nos z bytu, pospala jsem si, početla, uvařila oběd, odpoledne šila nějaké správky a jednu opravu.
Včera jsem běhala po všech čertech a dneska jsem odpočívala.
Hezký večer všem.
A případně pěknou cestu tam i zpět.

středa 21. ledna 2015

...zase doma...

...tak jsme dorazili večer domů, vybalit, ošetřit kytičky, přitopit...

Lezení na žebřík, které se mně i dědečkovi moc nelíbí...., ale tatínek už odnesl schůdky do sklepa, děkuju Zbyňku...


Procházka do města....


Procházka bez kočáru okolo domu....


Pomáhám mámě, i tátovi, vyklízet umytou myčku....Ty zuby...nedá chvílema ránu bez dudlíku, pěkně si podudlává....


Byly jsme v Ikea, koupila jsem mu nářadíčko v údržbářské krabici s uchem, tak hned pomáhal se sestavením skříňky...Udělaly jsme si se spolutchýní a dcerou už v klidu... dámskou jízdu do Brna. Dcera chtěla skříňku, já stolek k sedačce a Hela skládací židličku a sem tam něco. Koupily jsme všechno...i víc...hihihi...


Vnouček je kouzelný, diblík a trochu...despota.
Naše návštěva u mladých byla i trochu pracovní, dcera se připravovala na obhajobu dizertační práce. Tudíž nebyla nouze i o vyhrocené situace, kterým se teď už můžeme smát....Dítě vycítí sebemenší nervozitu a musí se k ní přidat svým křikem, pláčem a vztekáním. I když jsme se snažili všichni...poslední večer byl "všeobecně výživný".
Ale musím zkonstatovat, že se dcera uklidnila a...a máme už i doktorku. Následující dny byly klidné, ale přesto plné emocí ze všech stran...provalené napětí.
Ale je to za námi a jsme rádi.
Babička si taky užila krmení, povídání, vození kočárku, uspávání.
No a dneska všední život, já paní zubařku, pan Há nákupy.
Už se zase těším na nějakou práci rukodělnou, mám tu nějaké drobné opravy a dodělávky a začnu....
Hezký den všem.

středa 14. ledna 2015

...letos je to leddub...

jinak to  ani  neumím   líp popsat...Přes  den  jasno,  ostré slunce,  v  dáli zasněžené  Jeseníky.
Být tu,  je pro mne nový  zážitek, který si moc užívám...



Tento  obrázek   je  inspirací z  netu,  ale  přesně   ukazuje  způsob zimy  v tomto roce a v této nadmořské výšce...ale  slibují ochlazení. Tak  uvidíme.

Hezký den všem.

...dneska jen

 čtenářské okénko. 💕💖 Při sledování novinek eknih na kosmas.cz jsem zjistila, že vychází už třetí pokračování knih o zvěrolékařce, odehráv...