pondělí 28. prosince 2015

... prý budou

holomrazy....Jsem zvědavá, dneska už se zatáhlo a ochladilo, i když tak moc ne...
V Anglii záplavy, v Jižní Americe "el niňo"..., v Severní spousty sněhu, kam to vede, co ????

Dnešní den jsem vzala jako "odpočinkový, domácí"... Začala jsem tím, že jsem spala skoro do osmé hodiny, což není můj zvyk.

Dopoledne jsem si sešila pruhy na šití a vyžehlila je. Potom jsem se věnovala domácnosti, připravila zeleninu na polévku, brambory namočila a okartáčovvala, tuřín okrájela a připravila na vaření...Taky jsem naložila syrečky z Loštic, které nám vozí zeť, protože firma, pro kterou pracuje, sídlí  v Lošticích taky. Tak to má ze sousedství....Proto vím, že se říká olomoucké syrečky, ale v Olomouci je nedělají. V Lošticích je i speciální prodejna se sýry a i muzeum syrečkářství, či jak to napsat.


Tady, jen pro ukázku, vařený tuřín se solí a kmínem, brambory ve slupce a kuře s přírodní šťávou. Tuřín syrový voní jako křen s kedlubnou... Uvařený je jemný, dobroučký, lehce se dá rozmačkat na pyré, největší předností je malé množství sacharidů. Ty musí pan Há hlídat, tak by mohl nahradit 300 g vařených brambor k obědu 3/4 kg tuřínu....Ale ne, je to takové lehké a pikantní, spíš trochu jako změna chuti oběda. Minule jsem ho jen blanšírovala a pak udělala v troubě jako hranolky, bylo to mňam....Jako jsou dobré i hranolky ze syrového celeru...taky mňam....a dost o jídle.


Takováto "deka" se nasunula od jihozápadu. V pozadí Milešovka... a kouř z teplárny Trmice.


Tak a tady je hotová dečka podle Lizy Decor, je tam jedna veliká chyba, ale přišla jsem na ní, až když jsem to měla vypodložené zažehlovacím vlizelinem i podšívkou... a nechtělo se mi to celé rozhazovat a přešívat. Pan Há to ani nepoznal, když jsem mu to ukazovala hotové, dokonce si spíš všiml jiné chybky.... Je to moje cikánská dečka, protože základ tvoří gypsy látky....


Tady se to ani nepozná, hihihi....


Ukojila jsem svou touhu po šití, tak jsem ráda. Vyzkoušela jsem jedno nové pravítko a mám na pár dní ???? klid, snad....
Jdu si dát kafíčko a trochu plést.
Hezký večer všem.

4 komentáře:

  1. Milky, tak to mi teda dlho trvalo, kým som chybu našla!
    Dečka je krásna!!! Obdivujem túto prácu, musí to byť o presnosti. Mala by som niečo vyskúšať aj ja, ale zisťujem, že na to treba rôzne pravítka :-)
    Počasie je všade nejaké hrozné, aj u nás to nie je najlepšie, ale kým nám domy vietor neláme, alebo voda nezalieva, či oheň nežere, dá sa!
    Mala si celkom aktívny deň, si šikulka!
    Posielam srdečný pozdrav!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju za pozdravy,nejsem pořád tak aktivní.....zdravím....

      Vymazat
    2. děkuju za pozdravy,nejsem pořád tak aktivní.....zdravím....

      Vymazat
  2. Milko, tuřín jsem ještě nikdy nevařila, určitě ho zkusím.
    Dečka se ti moc povedla.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a brzy zase na viděnou...

...dnešní den

 je pěkně ufoukaný... Tady u nás v Olomouci co není pevně přivázané, to lítá. U vedlejšího domu je vidět, jak vítr rve záclony ven z otevřen...